Slachterijen boycotten notering

Vlam in de pan op Franse varkensmarkt

14 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De vlam is in de pan geslagen op de Franse varkensmarkt. Net als in veel landen heeft de sector het zwaar en staan veel varkenshouderijen op de rand van faillissement. Varkenshouders, vleesverwerkers en de politiek staan lijnrecht tegenover elkaar, melden Franse media.

Deze week is de woede in Frankrijk flink opgelaaid nu de twee grootste vleesverwerkers Bigard and Cooperl de belangrijke varkensmarkt in Bretagne, Marché du Porc Breton (MPB), boycotten. De slachterijen hebben sinds maandag niet meer genoteerd tot grote ergernis van de producenten.

Reden voor de boycot is de bemoeienis van de politiek. In juni is een akkoord bereikt om de varkensprijs te verhogen van 1,30 euro naar 1,40 euro per kilo, deze verhoging is nu doorgevoerd. Belangenbehartiger van de verwerkers, de SNIV-SNCP, zegt dat dit akkoord 'een economische ramp is en dodelijk voor de industrie'.

Dodelijk akkoord voor de industrie

De coöperatie Cooperl liet begin deze week via een brief aan MPB weten dat ze tot nader orde alleen nog varkens kopen van haar leden en zich afzijdig houden van de markt. In een brief aan haar leden laat de coöperatie weten dat de prijzen in omringende landen zijn gedaald en de concurrentie positie daardoor is verslechterd. 'We staan nu 25 cent per kilo boven de Duitse prijs en 35 cent per kilo hoger dan Nederland'. Kort daarop volgde Bigard met een soortgelijke actie. De Franse verwerkers eisen nu diepgaande hervormingen van de varkensmarkt en harmonie in Europa als het gaat om arbeids- en milieuvoorschriften.

Tegelijkertijd zijn ook de Franse varkenshouders woedend over de gang van zaken op de Bretonse beurs. Zij eisen tussenkomst van premier Valls om verdere escalering te voorkomen. De voorzitter van de Franse unie van varkensproducenten benadrukt dat de ontstane situatie zeer ernstig is. 'Het is noodzakelijk dat de minister-president ons persoonlijk komt aanhoren.'

Landbouwminister Le Foll heeft aangegeven niets te kunnen doen voor de varkenshouders. Volgens de minister is het juridisch niet mogelijk een notering af te dwingen. Daarbij beroept hij zich op een wet uit 1901 dat alleen leden van de beurs dergelijke beslissingen kunnen nemen.

Donderdagavond werden enkele wegen geblokkeerd, ook vrijdag bereiden varkenshouders zich voor om de straat op te gaan en via protesten en wegversperringen hun woorden kracht bij te zetten. Als er op korte termijn geen notering tot stand komt, zullen ze zich in Rennes verzamelen en actie voeren.

Lokale landbouworganisatie FDSEA heeft varkenshouders opgeroepen hun telefoons goed in de gaten te houden. 'Als de premier vandaag niks van zich laat horen, dan krijgt u via de SMS een oproep om bij elkaar te komen, want dit kunnen we niet accepteren.' De acties blijven voorlopig beperkt tot het westen van het het land, de nationale landbouworganisatie FNSEA weigert tot nu toe landelijke acties te organiseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Sjef 14 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10865241/Vlam-in-de-pan-op-Franse-varkensmarkt]Vlam in de pan op Franse varkensmarkt[/url]
Inderdaad gelijk trekken die prijzen in heel Europa, komt er hier 35ct bij. Is hard nodig en moet lange tijd standhouden om gaten te dichten!!
dwarsligger 14 Augustus 2015
Leven 1 europa, level-playing-field.

We moeten actie voeren, steeds het braafste jongetje van de klas zijn, en straks geen klas meer hebben.
Laten we ons horen? of wachten we op de ZLTO die dit nooit zal doen, omdat ze met vion andere belangen hebben.
Dit geeft maar aan hoe krom het zit, belangenbehartigers hebben belang bij lage prijzen. Eerst het eigenvermogen reden , en dan weer naar hun leden kijken.

Actie, actie , actie ,actie
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden