Collectief verzet

Maak einde aan woud keurmerken duurzaamheid

8 Januari 2016

Het verzet om een einde te maken aan het woud van duurzaamheidskeurmerken groeit. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept marktpartijen en brancheorganisaties op om samen met consumentenorganisaties het kaf van het koren te scheiden. Dat heeft de Alliantie Verduurzaming Voedsel al gedaan. 

Keurmerken moeten duurzaamheidseisen stellen die verder gaan dan wettelijk al verplicht is. 

De alliantie is een samenwerkingsverband van LTO Nederland, Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Binnenkort komt de alliantie met een voorstel voor een ordening, zodat de consument een gefundeerdere keuze maken. Merken die het onderscheid moeten maken, zijn dan onder meer het Beter Leven Keurmerk, MSC, ASC, UTZ, Rainforest Alliance, Fair Trade en Biologisch. 

De alliantie vindt het belangrijk dat keurmerken extern en objectief worden getoetst, zo wordt gemeld in een verklaring. Bovendien moeten keurmerken duurzaamheidseisen stellen die verder gaan dan wettelijk al verplicht is. Dit moet een einde maken aan het slinkende vertrouwen van consumenten in de waarde van de keurmerken, omdat niet geheel duidelijk is waar zij voor staan.

De alliantie voert gesprekken met de overheid, Milieu Centraal en maatschappelijke organisaties vast te stellen hoe een goed, robuust en betrouwbaar keurmerk eruit moet zien.

Regenradar
Powered by Agroweer
Advies: 'Geef boer vrijheid om aan regels te voldoen'

Nieuws Raad voor de leefomgeving

Advies: 'Geef boer vrijheid om aan regels te voldoen'

Waarin investeert Japan gigabedrag aan valuta?

Opinie Joost Derks

Waarin investeert Japan gigabedrag aan valuta?

'Voorstellen ACM draaien landbouwsector de nek om'

Nieuws NAV

'Voorstellen ACM draaien landbouwsector de nek om'

ACM: 'Onteigen boer die niet duurzaam kan produceren'

Nieuws Agro-Nutri Monitor 2021

ACM: 'Onteigen boer die niet duurzaam kan produceren'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief