Op details gewijzigd

Regels vergroeningseisen voor dit jaar duidelijk

17 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Vanggewasgate. Zo werd de kwestie - die afgelopen zomer speelde - genoemd. Onduidelijkheid in de regels zorgde ervoor dat de zaaidatum veel te laat werd doorgegeven. Vervolgens ging de tien weken teller pas op de meldingsdatum tikken. Dit tot groot ongenoegen van de akkerbouwers.

Op de dag van inzaaien moet er gemeld worden

In de basis blijven de vergroeningseisen dit jaar ongewijzigd in vergelijking met vorig jaar. Op enkele details zijn er wijzigingen te bespeuren, schrijft Limagrain op haar website. Nog niet alle wijzigingen zijn bekend gemaakt.

Pas na 15 juli mag worden begonnen met het inzaaien van een vanggewas. Daarbij mag alleen gecertificeerd zaaizaad gebruikt worden. Het is toegestaan om tussen percelen te wisselen maar, deze moeten vooraf zijn aangemeld als ecologisch aandachtsgebied in de gecombineerde opgave.

Ook voor de registratie verandert er wat. Daar waar vorig jaar zoveel om te doen was. De zaaidatum van het vanggewas moet uiterlijk op de dag van inzaaien worden gemeld. Ben je te laat, dan geldt de meldingsdatum als inzaaidatum. Vergeet je dat te doen, dan kom je mogelijk in de knel met de tien weken eis. Pas tien weken na de zaai- of melddatum mag het vanggewas worden ondergeploegd.

Andere detailwijzigingen zijn de mogelijkheden tot bespuiten van een vanggewas na vlas en hennep. Een grasgroenbemester hoeft na deze teelten geen tien weken te staan. Bij onderzaai met gras is dit jaar elke grassoort toegestaan. De oogstdatum van het hoofdgewas moet uiterlijk op de dag van oogsten gemeld worden. Doe je dat erna, dan geldt de melddatum als startdatum. De onderzaaiteelt mag ook bespoten worden.

RVO geeft aan dat 2015 een leerjaar was voor de vergroeningseisen, mede omdat het GLB geheel nieuw was. Pas achteraf werden de regels bekend gemaakt. Wordt er niet of te laat gemeld, dan kan dat de akkerbouwer duizenden euro's kosten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Concludeur 17 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10868282/Regels-vergroeningseisen-voor-dit-jaar-duidelijk]Regels vergroeningseisen voor dit jaar duidelijk[/url]
Sociale instelling, dat is het RVO. Vroeger noemden we het Melkert-banen. Doel; hoe maken we beleid zonder dat we gehinderd worden door ook maar iets van kennis van zake. Tragisch.
tulp 17 Februari 2016
waar komt die datum 15 juli ineens vandaan? Als de tulpen vroeg gerooid zijn, moet ik dus wachten tot 15 juli voordat ik mn groenbemester mag zaaien?
WIE HEEFT DEZE FLAUWEKUL VERZONNEN?!!!!!!!!
Abonnee
Pieper 17 Februari 2016
Ga je toch voor de basis premie van bedrijfstoeslag. Wat een gejank, wees blij dat er nog bedrijfstoeslag is. Wij als boeren krijgen bedrijfstoeslag als inkomen steun en maar dure machines kopen en vooral investeren om geen belasting te betalen. En dan nu lopen zeuren. Vorig jaar wist je al dat de vergroeningspremie dmv vanggewassen al op de schop zou gaan.
Abonnee
Rijk v. O (RVO) 17 Februari 2016
En tot op heden nog niets ontvangen over 2015.
Goed bezig daar.
Geen dag te laat melden. maar wel drie maanden "te" laat, om geld uit te keren.
gehaktbal 18 Februari 2016
Ook nog niks. bijna al maart . Wat een zooi daar bij RVO
drent 18 Februari 2016
Hier ook nog niks, hoor er helemaal niks over en erachteraan bellen helpt ook niet.
Rene 20 Februari 2016
Beste pieper,
M.B.T. de inkomenssteun wil ik je benadrukken dat alle asielzoekers en mensen die uitkering genieten etc. bij mij duurzaam op kosten van de overheid mogen komen werken, Schofellen, met het paard ploegen en oogsten, dan hoef ik geen dure trekkers, machines chemische bestrijding meer aan te schaffen. EN DAN HOEF IK OOK NIET ONDER MINIMUM LOON TE WERKEN EN TE BEDELEN OM SUBSIDIE!!!!!
Abonnee
Pieper 20 Februari 2016
Sorry rene, verklaar je nader.
krud 21 Februari 2016
we kunnen rente vragen
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden