Volgens onderzoek overheid

Brexit zet agrosector op tien jaar achterstand

1 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Kiest een meerderheid onder Britse burgers op 23 juni om tegen het EU-lidmaatschap te stemmen, dan zet het de agrarische sector op tien jaar achterstand. Dat blijkt uit een rapport dat de Britse overheid 29 februari publiceerde.

Voorstanders van een Brexit noemen de conclusies bangmakerij. Door op eigen houtje verder te gaan komt juist méér geld beschikbaar voor agrarische subsidies en kan het ook nog eens beter verdeeld worden menen zij.

Bij een Brexit krijgt het VK met flinke tariefmuren te maken

Volgens het recent verschenen rapport wordt de Britse agrarische sector zwaar getroffen wanneer een Brexit werkelijkheid wordt. Ruim 40 procent van alle agrarische producten wordt namelijk binnen de EU afgezet. Voor niet EU-landen wordt gemiddeld een importtarief van 14 procent gehanteerd. Bij zuivelproducten is dat zelfs 23 procent. Daar heeft het land in een dergelijk geval wel mee te maken.

Complexe onderhandelingen zullen nodig zijn om de handel op gang te houden met Europa, zo wordt in het rapport geschetst. Het zal tenminste twee jaar na een Brexit in beslag nemen, zo wordt gedacht. Voor de gehele sector er dan helemaal bovenop is zijn we een decennium of meer verder. Het land zou zijn eigen afspraken met de EU moeten maken, net als bijvoorbeeld Noorwegen en Zwitserland.

De CAP – het gemeenschappelijk landbouwbeleid – is een heet hangijzer voor de Britten en zeker voor boeren. Voorstanders geloven dat ze meer geld krijgen maar de realiteit is dat de politiek geen idee heeft of het huidige niveau wel kan worden aangehouden. Dat baart ook staatssecretaris van landbouw, Elizabeth Truss, grote zorgen.

Groot-Brittannië pompt jaarlijks netto 4,7 miljard euro in de EU. Daarvoor krijgt het ook geld terug. Voor het grootste gedeelte in de vorm van subsidies die naar de agrarische sector gaan. 3,9 miljard euro wordt gebruik voor de landbouw en het milieu. Volgens conservatieve partijleden die voor een Brexit zijn is straks meer geld beschikbaar.

Agrarische ondernemers geloven daar niet zo in. Zij verwachten dat het geld eerder naar andere sectoren zal gaan. Zeker omdat geen duidelijke plannen zijn gemaakt voor een onafhankelijk scenario. Zij garanderen in een manifest dat het huidige subsidieniveau wordt gegarandeerd onder hun politieke leiderschap.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden