Groei boeren klein

Vooral verwerkers schakelen over op biologisch

18 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het aantal biologische bedrijven met een Skal-certificaat is in 2015 met ruim 6 procent gegroeid. Dat blijkt uit het jaarverslag van stichting Skal Biocontrole. Ons land telt inmiddels een kleine 4.000 biologische bedrijven. Die groei is vooral afkomstig van verwerkers en importeurs.

Op 31 december stond de teller op 3.977 Skal-gecertificeerde bedrijven en dat is een record. Het aantal nam - in een jaar tijd - netto met 6,4 procent toe, zo blijkt uit data die in het jaarverslag is gepubliceerd. 355 bedrijven hebben hun registratie opgezegd. Zo blijft een aanwas van 239 nieuwe bedrijven over. Het aandeel stoppers is groter dan vorig jaar.

2.400

hectare

landbouwgrond ligt in omschakeling

De groei manifesteert zich vooral onder verwerkers en importeurs. Per 31 december stonden 1.625 biologische landbouwbedrijven geregistreerd bij Skal. Zij zijn samen goed voor bijna 57.000 hectare landbouwgrond. Daarmee is het aantal bioboeren met 25 bedrijven toegenomen. Na drie groei jaren (2011 t/m 2013) krabbelt het aandeel iets op. Naast de 57.000 hectare landbouwgrond ligt bijna 2.400 hectare in omschakeling. In totaal omvat het areaal dus ruim 59.000 hectare.

Het relatief grote aandeel stoppers wijt Skal aan verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld als gevolg van bedrijfsovernames, het niet kunnen voldoen aan de regelgeving en privéomstandigheden. Verwerkers en importeurs stoppen meestal omdat ze hun productbeleid wijzigen. In 2015 hebben vooral de handel en opslag zich laten certificeren. Ook is er groot onderscheidt tussen de teelt van gewassen en veehouders. In 2015 lieten 127 telers zich certificeren tegenover slechts 49 veehouders.

Met dik 10 procent is Flevoland de grootste bioprovincie van Nederland. 8.800 hectare wordt biologisch beboert, waarvan nog eens 284 hectare in omschakeling is. Daarna volgen Noord-Holland en Drenthe qua aandeel. Friesland kent de grootste aanwas van omschakelaars en tevens het op een na grootste areaal. Met 672 bedrijven telt de provincie Gelderland de meeste biologische bedrijven.  Vooral de handel is hier sterk vertegenwoordigd. Drenthe en Zeeland kennen de minste biologische bedrijven. In Zeeland bedraagt het areaal slechts 1,5 procent van het totaal.

Het aantal afwijkingen nam in 2015 toe

Niet alleen het aantal bedrijven nam in 2015 toe. Ook constateerde Skal meer afwijkingen bij bedrijven. In totaal werden ruim 1.000 ernstige en 21 kritieke afwijkingen geconstateerd. Het aantal ernstige afwijkingen komt daarmee flink hoger uit dan in de laatste vijf jaar. Het aantal kritieke afwijkingen ligt juist lager. Vorig jaar waren het er 42. In de meeste gevallen gaat het om producten die niet aantoonbaar gekocht zijn bij een gecertificeerd bedrijf. Vorig jaar stond niet-gecertificeerd uitgangsmateriaal nog op de eerste plaats. Op 507 landbouwbedrijven werd een afwijking geregistreerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden