Oogstprognose wel omhoog

Zeven miljoen euro voor overstroomde Duitse boeren

17 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Agrarische bedrijven in de Duitse deelstaat Baden-Wurttemberg zullen door de overheid financieel ondersteund worden. Dat heeft landbouwminister Peter Hauk bekend gemaakt. In totaal is 7 miljoen euro staatssteun beschikbaar. 2.500 bedrijven zijn getroffen. Er wordt gerekend met minimaal 12 miljoen euro inkomstenderving.

Alleen boeren die zeer zwaar zijn getroffen door het noodweer kunnen op steun van de overheid rekenen. De Europese mededingingswet staat namelijk niet toe dat bedrijven worden geholpen die slechts een gedeelte van hun opbrengst kwijt zijn. Het is alles of niets. In de deelstaat wordt ingeschat dat 2.500 bedrijven in meer of mindere mate getroffen zijn. Een eerste schatting komt uit op 12 miljoen euro inkomstenverlies, plus enkele miljoenen euro’s schade aan de bodem.

Vooral maïs, suikerbieten en granen zijn getroffen

Joachim Rukwied, voorzitter van de boerenbelangenbehartigingsorganisatie in B-W, is blij met de staatssteun. ‘Sommige bedrijven zijn compleet ondergelopen terwijl andere alleen met waterschade in de gewassen te maken hebben en de gevolgen hiervan. De percelen zijn nog te nat om op te kunnen.’ Volgens Rukwied zijn vooral maïs, suikerbieten en granen zwaar getroffen. ‘Op sommige plekken hebben de gewassen twee tot drie dagen lang onder water gestaan. Nu sterven ze volledig af door een gebrek aan zuurstof. De waterschade is echter zeer plaatselijk en nooit overal in een regio waarneembaar.’

Baden-Wurttemberg telt in totaal 40.000 agrarische bedrijven. 6 procent is volgens een eerste schatting getroffen door noodweer. Het gaat om 12.000 hectare land met waterschade op een totaal van 1,3 miljoen hectare. Naast akkerbouw- en grasland is er ook schade aan boom- en wijngaarden. Boeren kunnen zich tot eind volgende week aanmelden voor een schadevergoeding. Pas na de oogst zal uiteindelijk een besluit worden genomen over hoe groot de schade is en hoe groot het schadebedrag per bedrijf zal zijn.

300

duizend ton

neemt de graanoogst prognose toe

Dat de schade zeer lokaal is blijkt wel uit de landelijke oogstprognose. Zo publiceert het Deutsche Raiffeisenverband DRV dat het een totale graanoogst van 48 miljoen ton in Duitsland verwacht. Een lichte toename ten opzichte van de 47,7 miljoen ton waar het in mei nog van uit ging. Dat volume is iets bovengemiddeld. Vorig jaar werd 48,8 miljoen ton geoogst, wat een daling van 1,6 procent inhoudt. Dat heeft vooral met een gekrompen areaal te maken. Min 1,2 procent. De gewasontwikkeling ligt in lijn met het meerjarig gemiddelde. DRV schat in dat in de ‘vroegdorsgebieden’ de oogst van wintergerst over ongeveer twaalf dagen van start zal gaan.

Voor wintertarwe wordt een oogst van goed 25,4 miljoen ton verwacht. 2,9 procent onder vorig jaar. Wintergerst daalt met 9,4 miljoen ton eveneens (-2,6 procent). De verwachtingen van zomergerst en korrelmaïs liggen juist fors hoger. Vooral bij korrelmaïs (+14 procent) omdat vorig jaar de droogteschade zeer groot was.

Update: Ook boeren in Beieren zullen financieel worden ondersteunt door de overheid, schrijft Top Agrar. Landbouwminister Helmut Brunner stelt per direct een krediet van 5.000 euro per bedrijf beschikbaar voor getroffen ondernemers. Een noodfonds wordt opgericht voor bedrijven die schaden hebben aan gebouwen, machines, gewassen en hun dieren. Ook extra kosten, bijvoorbeel de aankoop van voer, reiniging en reparaties kunnen worden vergoed. Sommige bedrijven in Zuid-Beieren krijgen 80 tot 100 procent inkomenssteun als gevolg van waterschade. In andere delen van de deelstaat is dat tot 50 procent met een maximum van 50.000 euro. De ondergrens voor gewasschade ligt op 30 procent opbrengstderving en minimaal 2.500 euro. Naar schatting hebben 1.700 boeren bedrijven met schade te maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
gekkehenkie 18 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10870258/Zeven-miljoen-euro-voor-overstroomde-Duitse-boeren]Zeven miljoen euro voor overstroomde Duitse boeren[/url]
Nederlandse overheid gooit de afwateringsrivieren dicht en laar de boeren en tuinders barsten.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden