KTG Agrar failliet

Dubieuze investeringen draaien megaboer de nek om

25 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Het grootste akkerbouwbedrijf van Duitsland, KTG Agrar, werd begin juli failliet verklaard. Twee juristen zijn aangesteld als tijdelijk directeur om orde op zaken te stellen, na het vertrek van CEO Hofreiter. Bij het napluizen van de boeken komt al snel naar boven dat de financiële historie dubieus is.

Hoe kan een akkerbouwbedrijf met 45.000 hectare akkerbouwgrond, een succesvolle biogas-tak en andere winstgevende bedrijven zo diep in de financiële problemen komen? Dat is de taak voor twee Duitse juristen om uit te vinden. Het rommelt al maanden rondom KTG Agrar. Vergaderingen werden uitgesteld, net als het uitkeren van de obligatierente. Begin juli viel het doek.

Sinds 2013 werd in dubieuze bedrijven geïnvesteerd

Uit een eerste onderzoek blijkt dat ex-directeur Hofreiter al sinds 2013 de boel mooier liet lijken dan daadwerkelijk het geval was. Daarvoor draaide de agrarische onderneming prima. Steeds grotere bedragen werden geïnvesteerd in dubieuze bedrijven in binnen- en buitenland. Dat drukte de cashflow behoorlijk.

Eén van de bedrijven waar KTG Agrar in participeert is het Roemeense Agro Lulia. Dat doet het samen met vleesgigant Tönnies. In totaal heeft Hofreiter 214 miljoen euro uitgeleend aan bedrijven en zakenpartners. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het bedrijf in de financiële problemen kwam. De ex-CEO heeft jaren getracht de resultaten rooskleuriger voor te doen dan ze waren maar nu is het doek gevallen. Zo werd de aandeelhouders steeds maar verteld dat KTG Agrar grote sommen geld investeerde in de aankoop van landbouwgrond en de voedselverwerkingsector. Dat blijken louter luchtkastelen.

Begin 2013 stond de portefeuille met leningen aan derden op 24,6 miljoen euro. Aan het einde van de het jaar was dat al 65 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg het bijna 136 miljoen euro. De cashflow werd hier zwaar door benadeeld.

Het bedrijf heeft inmiddels haar bio-energie tak verkocht voor een onbekend bedrag, om uit de schulden te komen. De oogst is inmiddels in volle gang en die vertegenwoordigt flink wat euro’s. De curators willen dan ook proberen het bedrijf draaiende te houden om alles binnen te krijgen. Ook tracht het zoveel mogelijk personeel aan te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Paul 25 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10870841/Dubieuze-investeringen-draaien-megaboer-de-nek-om]Dubieuze investeringen draaien megaboer de nek om[/url]
Lijkt wel erg op vion verhaal.
jos 25 Juli 2016
Te groot is ook niet altijd alles. Als er geen vertrouwen meer is kan het heel snel gaan.
leo 25 Juli 2016
ik heb d r wel hele vette filmpjes van gezien
niet moeilijk 25 Juli 2016
Weg sluizen heet zo iets....
structureel geld uit je bedrijf halen en uitlenen aan ongezonde firma's en dit via steekpenningen terug ontvangen op eigen titel....
Hans 25 Juli 2016
het lijkt wel een woningstichting
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden