Kritiek op regeling

Stormschade stort veel boeren in deeltijd-WW

5 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ruim tweehonderd medewerkers van agrarische ondernemers in Limburg zijn door hagel- en waterschade gedeeltelijk of volledig in de WW terecht gekomen. Mogelijk volgen er nog ruim honderd meer ten gevolge van de stormschade van afgelopen juni.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) meldde dit aan de Tweede Kamer. Tot eind augustus 2016 zijn er 24 aanvragen voor werktijdverkorting  ingediend, voor in totaal 391 personen. Hiervan zijn 17 aanvragen voor 232 personen toegewezen.

Er is kritiek op de regeling voor deeltijd-ww

Sommige aanvragen zijn afgewezen. Bijvoorbeeld omdat de onderneming niet voldeed aan de vereiste dat de bedrijvigheid met ten minste 20 procent moet zijn afgenomen. Of omdat de aanvrager inmiddels al zijn medewerkers heeft ontslagen. Drie aanvragen zijn nog in behandeling. Een daarvan (117 werknemers) is op verzoek van de betreffende ondernemer aangehouden tot meer bekend is over de planning van de herstelwerkzaamheden.

Er is kritiek op de regeling voor deeltijd-ww omdat er een maximum geldt van 24 weken dat mensen tijdelijk of gedeeltelijk in de ww kunnen. Deze periode is volgens veel agrarische ondernemers te kort om de productie weer op het niveau van voor de storm te kunnen krijgen. Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft aangegeven dat hij wil nadenken over een oplossing op basis van praktijkvoorbeelden. Hij maakt later zijn conclusies bekend. 

Boerenbusiness meldde afgelopen week al dat er nog veel onzekerheid heerst bij de getroffen ondernemingen. Niet zo vreemd dat 24 weken deeltijd-ww te kort wordt bevonden  als ondernemers nog niet weten of hun schade wordt vergoed. Of ze recht hebben op subsidie, of ze met asbest besmette mest mogen uitrijden.

Ondernemersvereniging ZLTO wil daarom de druk opvoeren bij waterschappen, verzekeraars en overheid om tot een acceptabele oplossing te komen. ZLTO gaat onder meer de waterschappen wijzen op hun verantwoordelijkheden. Volgens de organisatie zullen weersextremen alleen maar vaker voorkomen en dat is een maatschappelijk probleem dat niet alleen op boeren mag worden afgewenteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden