Europa wordt exporteur

Suikerprijs stabiliseert zich nu tekorten oplopen

7 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Een omslag op de suikermarkt leidt ertoe dat suiker de best presterende grondstof van 2016 is. Sinds het begin van dit jaar is de prijs al met meer dan 50 procent toegenomen, zo meldt de Agri Monitor ‘Tweedeling in prijszetting van agrarische grondstoffen’ vanuit ABN Amro Economisch Bureau sector Agrarisch. 

Na vijf opeenvolgende seizoenen van productieoverschotten is de situatie veranderd. Voor het seizoen 2015/16 voorziet het ISO (International Sugar Organisation) een tekort van ruim 5,7 miljoen ton en voor 2016/17 zal er naar verwachting een tekort zijn van ruim 7 miljoen ton. Eerder werd nog uitgegaan van lagere tekorten, maar na de laatste revisie van de productiecijfers waaruit bovengenoemde tekorten blijken is de prijs verder opgelopen. 

Opgebouwde voorraden van de afgelopen jaren nemen in fors tempo af

Met name de tegenvallende productie in India (nr. 2 producent ter wereld) zorgt voor deze tekorten. Daar komt bovenop dat de Braziliaanse productie eveneens tegenvalt. De opgebouwde voorraden van de afgelopen jaren nemen door deze tekorten in fors tempo af. Door toenemende prijzen ziet ook de industrie de marges verkleinen. 

Binnen Europa zorgt het natte weer van eerder deze zomer voor tegenvallende productie. Echter door het wegvallen van het suikerquotum per eind 2017 is de verwachting dat de Europese productie de komende jaren gaat uitbreiden, waardoor Europa van importeur, exporteur zal worden. Al met al gaat ABN Amro ervan uit dat door de tekorten dat de prijs zich rondom de huidige niveaus zal handhaven. Voor eind 2016 is de verwachting voor de prijs USDc/lb 23,00 en voor 2017 USDc/lb 22,50.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden