Eerste échte boer in de lijst

Agrarisch Nederland stevig in Quote 1000 verweven

7 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Ter gelegenheid van de twintigste editie heeft de redactie van Quote niet 500 maar 1000 superrijke Nederlanders op een rijtje gezet. Dat betekent dus ook fors meer agrarische miljoenenmagnaten in de lijst. De top 30 van meest vermogende ondernemers blijft redelijk ongewijzigd.

Wijnand en Ingrid Pon namen we in de agrarische lijst van 2015 niet mee. Maar, alhoewel het grootste gedeelte van hun vermogen niet uit de landbouw afkomstig is doen ze toch goed mee. Wijnand staat in de Quote lijst op een vijfde plaats, met een slordige 1,7 miljard euro. Quote schrijft zelf dat de auto-importeur het liefst op een van de vele eigen boerderijen vertoeft. Zijn zuivelbedrijf en stierensperma-handel Koepon doet het goed. De winst bedraagt ruim 10 miljoen euro. Ingrid Pon, weduwe van Mijndert Pon, moet het hebben van haar wijn- en veehouderijbedrijven in Argentinië. Die handel loopt niet lekker, waardoor het vermogen afneemt.

Kees Meijer en Jaap Vreugdenhil wisselen stuivertje

Aanvoerder van 2015, zuivelgigant Jaap Vreugdenhil, wisselt in de 2016 editie stuivertje met Kees Meijer van Lamb Weston/Meijer. Vorig jaar stond Meijer nog op plek 57 maar, in de recentste editie stijgt hij naar plek 48 met een plus van 20,6 procent. Samen met 20 miljoen euro komt hij boven Vreugdenhil te staan. Anjo Joldersma (plek 8 Quote plek 95) is een nieuwe naam op de agrarische lijst. Dat heeft hij te danken aan de agrarische onderdelengroothandel Kramp Groep.

Net als voorgaande jaren is vooral de vleessector, in de breedste zin van het woord, goed vertegenwoordigd in de lijst. 500 extra namen leveren dan ook vooral heel veel extra vleesverwerkers op. De lijstuitbreiding maakt het ook voor het eerst mogelijk een akkerbouwer/melkveehouder te noteren: Ad Buijs. Hij staat op plek 801 met 32 miljoen euro en is actief in de melkveehouderij in Brabant en Groningen. Andere namen die opvallen in de verlengde lijst zijn; Adrie Murre van uienbedrijf TOP (plek 727, 36 miljoen), Jaap Reesink (plek 752, 35 miljoen) en Ad Ploeger (plek 984, 25 miljoen).

Update 9-11: Zoals (terecht) opgemerkt in de reacties zijn in ons artikel geen agrarische families opgenomen in de lijst. Daarom een kleine aanvulling. Lijstaanvoerder op dit vlak is de familie De Heus, met een geschat vermogen van 800 miljoen euro. Daarmee staan ze op de Quote-lijst op plek 10. Een verschil van 100 miljoen euro ten opzichte van de nummer 11, familie Van Drie. Op de derde plek van rijkste agrarische families bevind zich de familie De Ruiter, actief in de zaadveredeling. Verder vinden we in de lijst de familie Hoogwegt (zuivel), Van der Lely (machinebouw), Drake (grondstoffenhandel) en Beemsterboer (zaaizaad). De top 50 wordt afgesloten door de families Zandbergen (vlees) en Van Ballegooijen (zuivel).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
mdb 7 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872207/Agrarisch-Nederland-stevig-in-Quote-1000-verweven]Agrarisch Nederland stevig in Quote 1000 verweven[/url]
Niet vreemd dat de landbouw enz naar de kloten gaat!!

Kijk waar de rendementen blijven, schandalig! We worden opgevreten door de stedelingen.
Je zou er zo mee stoppen, laat ze het zelf maar gaan doen
Zandhaas 7 November 2016
Zorg dat je goed geinformeerd blijft of verkoop zelf je product. Daar is geld te verdienen. Wie niet kan delen kan ook niet vermenigvuldigen. Mopperen helpt nie.....
vark/plv MG 7 November 2016
Waar is Gebr. De Heus Veevoeders ?
geert 8 November 2016
Waar is Jan van Drie ?
Strick 8 November 2016
Ingrid Pon is de weduwe van de in 2015 overleden Mijndert Pon.
Ik heb een verkoopakte gezien van een huis uit het bezit van Pon en daarin stond dat Pon bij zijn overlijden zijn 3 kinderen als enigste erfgenamen heeft benoemd.
Ik veronderstel dat Pon zijn vrouw een legaat heeft nagelaten maar het is zeker niet zo dat het hele Argentijnse gebeuren, vlees en wijn, op naam van Ingrid Pon zou staan.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws melk

Vreugdenhil stoomt op naar koppositie in maart

Nieuws Melk

Vreugdenhil zet stevige plus op melkprijs februari

Nieuws melk

Vreugdenhil zet tandje bij met melkprijs januari

Nieuws melk

Vreugdenhil verhoogt decembermelkprijs ook

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden