Geen mens meer op de akker

Onderzoekers verbouwen graan met robots

11 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Jonge onderzoekers van de Harper Adams University in het Engelse Newport willen een hectare graan verbouwen waarbij er geen mens op de akker komt. Robots moeten het volledige proces verzorgen.

Het team van onderzoekers werkt bij het project ‘Hands Free Hectare’s' samen met Precisions Decisions, een specialist in precisielandbouw. Bij het project worden kleine robots en andere machines gebruikt die al op de markt zijn. Deze worden in het technisch laboratorium van de universiteit verder aangepast om helemaal zelfstandig te kunnen werken.

Boeren worden meer managers en analisten

Kit Franklin, een van de onderzoekers zei tegen de Staffordshire Newsletter: ‘Automatisering is de toekomst, ook van de agrarische sector. Landbouwmachines worden tegenwoordig steeds groter. Naast de voordelen zoals het oplossen van personeelstekorten, zijn er ook nadelen. Denk daarbij aan het aantasten van de bodemgezondheid. Door processen en machines te automatiseren wordt duurzamere landbouw makkelijker mogelijk.'

De onderzoekers verwachten overigens niet dat de boeren straks geen werk meer hebben. 'De robots nemen alleen het zware werk over. De boer zal niet meer de trekker rijden, maar hij wordt meer een manager en/of een analist, zo voorspelt het onderzoeksteam.'  

   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Rolf vd Berg 11 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/nieuws/artikel/10872269/Onderzoekers-verbouwen-graan-met-robots]Onderzoekers verbouwen graan met robots[/url]
Ik wordt een beetje moe van al die onderzoekers die "van plan zijn om.......", en "verwachten dat.....". Ze kunnen beter van zich laten horen nadat ze daadwerkelijk iets tot stand hebben gebracht, maar dat lijkt aanzienlijk minder vaak voor te komen.
Rolf vd Berg 11 November 2016
Ik word een beetje moe, moet het natuurlijk zijn.
Jan 11 November 2016
En dit is wat we nodig hebben????
Ik hoor veel zorg over de toestand van de bodem. Daaraan wordt op deze manier geen oplossing gegeven*. Steeds zie ik verhalen over big data, drones, gps, robots en andere fratsen Daaraan wordt veel aandacht en financien besteedt, kijk maar naar de WUR aandachtspunten, want WUR en de industrie hebben (de ontwikkeling) hiervan in handen. m.a.w. de oplossing is er, nu het probleem er nog bij zoeken. Wat de boer steeds afhankelijker maakt.
Maar aan bodemproblemen wordt weinig serieuze aandacht besteedt omdat daarvan zo moeilijk een 'verdienmodel' is te maken, dus geen interesse uit die hoek.
De akkerbouwvoormannen dienen de koers van het onderzoek te verleggen en inderdaad hierin zijn geen quick fixes, korte termijn oplossingen voorhanden. kost tijd, vaak onverklaarbare effecten en vraagt ook van de akkerbouwers een andere 'focus'. Hierover is, mede door het 'jaar van de bodem' al veel over gezegd. Wanneer komt het tot daden en financien.

*Kom a.u.b. niet aan met minder bodemverdichting die door robots wordt voorkomen. Bodemverdichting door machines is slechts een van de vele oorzaken van de langzame, maar steeds doorgaande achteruitgang van de bodemkwaliteit.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden