Is uitbreiding mogelijk?

Britse suikerproducent staat voor een lastige kluif

14 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Net als veel andere Europese suikerproducenten hoopt ook British Sugar haar areaal en productie vanaf volgend jaar te kunnen verhogen. Het huidige productieniveau bevindt zich in een dip. Is het mogelijk voor de Britse verwerker om de teelt uit het slop te trekken?

Net als zo’n beetje alle suikerbietenverwerkers in West- en Centraal-Europa hoopt ook de solitaire verwerker op het Britse eiland haar productie vanaf 2017 fors op te schroeven. Dat schrijft Farmers Weekly. Na vorig jaar gaat ook dit seizoen naar verwachting de boeken is als benedengemiddeld. Enerzijds vanwege lagere opbrengsten maar, anderzijds vanwege een fors kleiner areaal.

Voor 2016 loopt de suikerproductie verder terug

In 2015 produceerde British Sugar, die vier fabrieken heeft in Groot-Brittannië, net geen 1 miljoen ton suiker. Voor 2016 wordt een verdere verlaging verwacht. In beide gevallen fors minder dan het record van 1,44 miljoen ton dat in 2014 werd behaald. Het Britse en Nederlandse areaal liggen dit seizoen nagenoeg gelijk, rond de 70.000 hectare. Het Engelse areaal nam in twee jaar tijd met een vijfde af.

De Britse verwerker hoopt in 2017 de teelt weer op een 'normaal' niveau te krijgen. Daar moeten een iets hogere bietenprijs voor gaan zorgen en een uitbreiding van het telersbestand. Het bedrijf telt momenteel 3.600 bietentelers. Vanwege de positieve suikerprijzen op de wereldmarkt ziet British Sugar de toekomst zonnig in.

In juli maakte het bedrijf de prijs voor 2017 al bekend. Die bedraagt 22 pond per ton. Omgerekend 25-26 euro per ton, bij de huidige koersen. Voor surplus bieten wordt 15 pond (17 euro) betaald. Fors lager dan de 40 euro, die Gert Sikken van Suiker Unie vorige week nog noemde voor Nederland. Britse akkerbouwers raken dan ook weinig enthousiast over de 8 procent verhoging.

1

pond/ton

bonus bij de huidige suikerprijzen

Net als in Nederland hanteert de bietverwerker een bonus. Bij de huidige wereldsuikerprijzen betekent dit een plus van zo’n 1 pond per ton. Kiezen ze ervoor niet een eenjarig, maar een driejarig contract te tekenen, dan bedraagt die bonus een kwart, in plaats van 10 procent. De prijs komt dan rond de 24,50 pond per ton uit.

De lage graanprijzen helpen British Sugar wellicht in de hand. Akkerbouwers hebben weinig alternatieven die geld in laatje brengen. Het Britse seizoen loopt van september tot maart, waardoor vaak onder slechte omstandigheden geoogst moet worden. Vorst is een groot risico. De teelt is daarom fors in populariteit afgenomen. Dat deert het financieel resultaat van Associated British Foods, het moederbedrijf van British Sugar, niet. De voorbelaste winst nam, tot en met september, met 5 procent toe tot 1,07 miljard pond. Dat is te wijten aan een hogere suikerprijs en 5 procent meer verkoop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden