Record 2015 niet overtroffen

Avebe-prestatieprijs op 77 euro

17 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Coöperatie Avebe realiseerde in boekjaar 2015/2016 een prestatieprijs van 77,10 euro per ton. Dat is iets lager dan het vorige jaar toen een record werd gehaald van 78,41 euro. 

De prijs van het boekjaar liep af op 31 juli 2016. Ook al werd het record niet gehaald, dit jaar hoort wel tot de top drie van hoogste prestatieprijzen.  

In de prestatieprijs komen het aardappelgeld dat aan de leden betaald wordt en het netto resultaat samen. Het boekjaar werd afgesloten met een positief resultaat van 6,5 miljoen euro. Avebe is hier blij mee, 'zeker in een jaar waarin de prijzen van veel agrarische grondstoffen behoorlijk onder druk kwamen te staan. Bovendien hadden we een relatief lastig jaar met nogal wat operationele uitdagingen', zo laat bestuursvoorzitter Bert Janssen weten.

Een koud voorjaar zorgde voor achterstand

Tijdens de ledenraadsvergadering in december zal worden voorgesteld een nabetaling aan de leden te doen van ruim 2,2 miljoen euro. De uiteindelijke ‘uitbetaalratio’ zal dan 98 procent bedragen. Ondanks een lagere prestatieprijs hebben de leden gemiddeld iets meer geld voor hun aardappelen gekregen dan vorig jaar. 
 
Het teeltjaar 2015 werd door Avebe als uitdagend ervaren. 'Een koud voorjaar zorgde voor een achterstand in de ontwikkeling van het aardappelgewas. Reden voor Avebe om in 2015 de verwerkingscampagne later te beginnen. De grote hoeveelheid neerslag direct bij aanvang van die campagne belemmerde niet alleen een voorspoedige start van de verwerking, maar bemoeilijkte ook de oogst. 
Daarnaast werd er in het boekjaar gewerkt aan de ingebruikname van nieuwe productiefaciliteiten. Het gaat onder meer om de eiwitfabrieken in Gasselternijveen waar twee verschillende typen eiwit worden gewonnen,' aldus Janssen.
  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Jaarcijfers

Prestatieprijs Avebe zet met afstand nieuw record neer

Analyse aardappelen

Avebe trapt campagne af met uitdagingen

Nieuws Aardappelen

Avebe trapt op de rem en verlaagt de basisprijs

Interview David Fousert

‘Aardappelzetmeel verdient een herwaardering’

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden