Kans op daling groter

Nieuwe poging om olieprijs te laten stijgen

29 November 2016 - Edin Mujagic

Komen ze eruit of niet? Dat is de cruciale vraag voor de oliemarkt en de prijs van olie voor de komende maanden. Woensdag vergaderen in Wenen namelijk de vertegenwoordigers van de olieproducerende landen verenigd in OPEC.

Wat op de agenda staat is weer eens een poging een akkoord te bereiken over een verlaging van de olieproductie door de OPEC-leden. Op die manier willen veel OPEC-landen zorgen voor minder aanbod van olie op de markt wat hopelijk, in hun ogen, de olieprijs omhoog gaat jagen.

Veel OPEC-landen kampen met ernstige economische gevolgen door de aanhoudend lage olieprijs. De economische groei is veelal laag en begrotingstekorten enorm aangezien olie-gerelateerde inkomsten een leeuwendeel van de overheidsinkomsten vormen.

In de afgelopen dagen is de kans op zo’n akkoord, die niet zo heel hoog was om te beginnen, verder geslonken. Eerst liet Rusland doorschemeren zich niets van een eventuele verlaging van de olieproductie door de OPEC aan te trekken. Rusland, zelf geen lid van het oliekartel, hoeft zich inderdaad niets van de afspraken gemaakt binnen de OPEC aan te trekken maar is voor veel OPEC-leden wel een cruciaal land.

Gaat Rusland de olieproductie niet verlagen of zelfs verhogen als de olieprijs stijgt, dan zien sommige OPEC-landen er geen heil in. Immers, zij zorgen dan met een lagere productie voor een hogere olieprijs alleen maar om de winst daarvan te zien verdwijnen naar onder meer Rusland en andere niet-OPEC landen zoals Mexico, Noorwegen of de Verenigde Staten. OPEC wil juist dat Rusland zijn olieproductie met 600.000 vaten per dag verlaagt.

In reactie op die sterke Russische hint, liet veruit het belangrijkste OPEC-land, Saoedi-Arabië, weten niet te gaan praten met Rusland. Daardoor was elke kans op een akkoord verkeken volgens veel oliehandelaren; de olieprijs zakte als reactie op dat bericht, zeker toen Saoedi-Arabië meldde dat de oliemarkt in evenwicht kan komen ook zonder een productieverlaging.

Door de aanhoudend lage olieprijs komen veel olieproducerende landen in financiële en economische problemen

Aan de vooravond van de vergadering morgen is er echter de hoop dat er toch nog ondanks alles een deal komt in Wenen. Sommigen zagen in die weigering te praten met Rusland een tactiek van de Saoedi’s.

Daar komt echter bij dat er binnen de OPEC grote onenigheid bestaat over wat te doen én het onderlinge wantrouwen enorm is. Zo kunnen de landen niet controleren of anderen zich wel of niet aan de afgesproken productieverlaging houden of stiekem hun productie niet verlagen om zo extra te profiteren van een hogere olieprijs. Hier bovenop komt nog het onvermogen van de OPEC-landen om een eenmaal overeengekomen productieverlaging vervolgens per land uit te werken. Naar verluidt was men het eens over een verlaging van 5 procent geworden enkele dagen geleden alleen maar om te stranden op de verdeling hoeveel elk land zijn olieproductie zou moeten kortwieken.  

Wat daarbij een rol speelt is dat Iran, een andere belangrijke olieproducent, niets voelt voor een verlaging van de eigen olieproductie. Het land heeft door de Westerse sancties jarenlang zijn olie niet kunnen verkopen op de wereldmarkt. Pas sinds kort is dat weer toegestaan en Iran wil de gemiste inkomsten nu inhalen. Irak ondertussen zit juist te springen om extra geld, al is het maar om de oorlog tegen de IS te kunnen financieren en voelt daarom ook weinig voor een productieverlaging in eigen land.

Natuurlijk, vroeger was die onenigheid er ook net als het wantrouwen, maar de positie van Saoedi-Arabië was zo machtig dat het land eigenlijk zijn wil aan de OPEC kon opleggen. Die periode is echter historie; Saoedi-Arabië is bij lange na niet zo machtig en invloedrijk als destijds.

Zonder een akkoord in Wenen gaat de olieprijs de komende maanden verder dalen, verwachten veel analisten. Het aanbod blijft dan namelijk groot terwijl de vraag, zelfs met de winter in het noordelijk halfrond, door de lage economische groei tekort zal schieten, iets waardoor de olieprijs onder neerwaartse druk kan komen. 

Bedenk echter dat zelfs bij een verlaging van de olieproductie een structurele stijging van de olieprijs niet zeker is. Immers, de niet-OPEC landen kunnen inspelen op een tijdelijke stijging van de olieprijs om zo meer geld te verdienen. Alleen gaat daardoor juist, ondanks een productieverlaging door de OPEC-landen, het aanbod van olie zodanig kunnen stijgen over enige tijd, dat het aanbod nog steeds de vraag ruimschoots overtreft.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden