Vrees voor invoerrechten

2017 maakt of breekt Britse landbouwpolitiek

2 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Sinds 23 juni is een Brexit officieel. En sinds dat moment is het land, en daarmee de agrarische sector, in een periode van onzekerheid gedompeld. NFU, de Britse boeren belangenbehartiger, steekt daarom in op zekerheid in 2017. Een stevig landbouwbeleid mét overheidssteun is vereist om boeren op hun benen te houden.

Een tumultueus jaar. Zo omschrijft voorzitter Meurig Raymond 2016 voor de Britse agrarische sector tijdens een bijeenkomst. In 2017 moét er dan ook duidelijkheid en zekerheid komen. Na 40 jaar EU-landbouwpolitiek moet het land met een eigen pakket aan regels en subsidies komen voor de sector. Agrarische ondernemers hadden voor het stemmoment de hoop op een positieve verandering maar dit idee is stevig gaan wankelen.

75

bedrijven

hebben de landbouwcoalitie van NFU ondertekend

De NFU heeft inmiddels een coalitie opgericht bestaande uit 75 Britse voedselproducenten en organisaties, om het belang van een goede landbouwpolitiek te onderstrepen. Volgens Raymond is die coalatie, de grootste ooit van zijn soort op het eiland, niet te omzeilen voor politici. De 75 bedrijven zijn samen goed voor 1 miljoen banen en een omzet van 92 miljard pond.

In het document wordt van de overheid een exportmarkt zonder invoerrechten geëist voor de Britse exporteurs. Ook moet de stroom van buitenlandse werknemers op gang worden gehouden. Die zijn vitaal voor de sector.

Ondanks de Brexit-stem blijven Britse burgers achter hun eigen agrarische sector staan, meent Raymond. ‘Het is van groot belang dat de agrarische sector redenen blijft aandragen om ons te steunen. Nu en in de toekomst. 2017 wordt een historisch jaar’, zo voorspelde hij in zijn nieuwjaarstoespraak. ‘Het is een uniek moment om de Britse agrosector te herzien en plannen te maken op bedrijfsniveau. Daarnaast nemen we deel aan het opstellen van overheidsplannen voor de sector in de komende 25 jaar.’

Financiële steun is noodzaak

Tijdens de bijeenkomst maakte Raymond duidelijk dat boeren zonder financiële steun van de overheid niet rendabel hun bedrijf kunnen runnen. Dat is nodig omdat prijzen van bijvoorbeeld graan, zuivel en lamvlees niet toereikend zijn. Tijdens de NFU bijeenkomst riep de Britse bond van pachters dan ook op aandacht te besteden aan een beter werkende voedselketen met minder macht voor de afnemer en gezonde tarieven.

Maar, op één staat voor de Britten een exportweg zonder hindernissen naar de Europese Unie en elders in de wereld zonder importtarieven en regeltjes. Daarnaast moet import zoveel mogelijk worden geweerd en 'Britsh made' producten vooraan in het winkelschap liggen. Of dat scenario ook werkelijkheid kan worden is nog maar de vraag. Dan is er ook nog de kans dat het Verenigd Koninkrijk in 2017 door iets heel anders beheerst gaat worden. De speculaties over het overlijden van Queen Elisabeth II nemen steeds sterker toe sinds de gezondheid van de 90 jarige vorst ter discussie staat. Overlijdt de moeder des vaderlands, dan kost dat het zakenleven naar schatting maximaal 6 miljard pond!

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bastiaan Snoek 3 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10872873/2017-maakt-of-breekt-Britse-landbouwpolitiek]2017 maakt of breekt Britse landbouwpolitiek[/url]
Boeren in Engeland stemden toch voor Brexit. Dan moet men nu niet zeuren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden