Import 20 procent gestegen

Rusland onderzoekt verbod op middelenimport

30 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Na een importverbod op onder andere aardappelen, uien en pootaardappelen overweegt het land nu ook een verbod of restrictie op de import van gewasbeschermingsmiddelen. Reden daarvoor is de fors toegenomen import, die afgelopen groeiseizoen met een vijfde steeg. Binnenlandse producenten moeten meer kansen krijgen.

Tijdens een vergadering in het analytische centrum Dzhambulat werd gesproken over het invoeren van restricties voor de import van gewasbeschermingsmiddelen binnen de Euraziatische Economische Unie (EEU). Die is tussen januari en oktober vorig jaar met ruim 20 procent toegenomen, ten opzichte van 2015. Ook dit jaar ligt het importniveau weer hoger.

Binnenlandse producenten moeten beschermd worden

De importheffingen voor middelen die Rusland hanteert liggen al op het hoogste niveau van de World Trade Organisation. Medewerkers van het centrum gaan onderzoeken wat er nodig is om de import van gbm's naar Rusland te beperken. Daarmee willen ze binnenlandse middelenproducenten beschermen. Door de import te verlagen daalt hopelijk ook de import van namaakartikelen, zegt de dienst.

Het is de vraag in hoeverre we het plan serieus moeten nemen. Probeert Rusland, naast een beperking op agrarische producten, nu ook de techniek te limiteren? Voor landbouwmachines is dat niet vreemd. Ook Russische machinefabrikanten worden fors beschermd door de overheid. Op z’n minst scherpt het land zijn eisen voor de import verder aan en moeten middelen binnen de EEU opnieuw geregistreerd worden.

Vorige week maakte het Russische landbouwministerie het budget voor 2017 bekend. Die bedraagt 3,34 miljard dollar (214 miljard roebel). Dat is 1,6 procent van het totale overheidsbudget. Een groot gedeelte van het geld gaat naar initiatieven om private investeringen in de landbouw aan te moedigen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden