Kamervragen beantwoord

Kansen MH verkleind door gemis aan politieke steun

31 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 20 reacties

Toen eind november bekend werd dat de herregistratie van de werkzame stof maleïne hydrazide op lossen schroeven stond binnen de EU was CDA-lid Jaco Geurts er rap bij om Kamervragen aan Staatssecretaris Martijn van Dam te stellen. Daar gaf de landbouwman 30 januari antwoord op. Op veel steun vanuit de politiek hoeft de uiensector niet te rekenen.

Van Dam laat weten dat hij bekend is met de grote afhankelijkheid van het middel MH voor de kiemremming in uien, en mindere mate ook aardappelen. Omdat de herbeoordelingsprocedure van de Europese Commissie nog loopt wil Van Dam niet op de zaken vooruit lopen.

Ik wil niet op de zaken vooruit lopen

Begin december vond een vergadering plaats tussen de Europese Commissie en de nationale autoriteiten. Tijdens die vergadering is wel over MH gesproken, maar Van Dam heeft daar geen goed woordje gedaan voor de toelating. Hij benadrukt niet op de zaken vooruit te willen lopen.

Met de onbevredigende antwoorden van de Staatssecretaris hoeft MH op weinig steun te rekenen vanuit de Nederlandse politiek. Dat ondanks de lobby van de uiensector en politieke bijstand vanuit verschillende politieke partijen. De uiensector zoekt binnen Europa steun naar buurlanden die eveneens graag de toelating voor MH willen behouden. Hopelijk is die steun voldoende om de herbeoordeling positief af te laten ronden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
20 reacties
gijs 31 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10873221/Kansen-MH-verkleind-door-gemis-aan-politieke-steun]Kansen MH verkleind door gemis aan politieke steun[/url]
kan je zien hoeveel de politiek met de landbouw op heeft.
maar ze vergeten hoe belangrijk de landbouw is voor de werkgelegenheid en de export.
je zou je toch kapot schamen met zou antwoord,doe het daar maar mee.
Abonnee
Hans 31 Januari 2017
Gaat toch niet echt gebeuren regelrechte ramp voor de akkerbouwer!!!!!!!!!!!!!!!
Abonnee
inova 31 Januari 2017
Als de MH verdwijnt stop ik met uien telen als er geen alternatief komt.
Export is dan niet meer mogelijk en daar is de uienteelt voor 90 % van afhankelijk. Dus er zullen nog wel meer telers moeten stoppen.
eunj 31 Januari 2017
Tja we hebben als landbouw blijkbaar veel tegen, zelfs het CBS praat over het aandeel van de landbouw in het binnenlands bruto produkt (publicatie op agriholland) alsof dat relevant is voor het balang van de sector voor onze nationale betalingsbalans. Beetje onderling geld rondpompen binnenlands brengt naar mijn mening niks binnen voor ons land. Dus daar hoeven we ook niks voor te stellen. Maar dat deze staatssecretaris niets wil doen om onze export te behouden is intriest en zegt vooral iets overzijn houding jegens landbouw of zijn het zijn verstandelijke vermogens. Wellicht wel beter als de redactie geen foto meer van hem laat zien, beter voor de bloedddruk van menig boerenbusiness bezoeker!
Abonnee
kraai 31 Januari 2017
Wat een vent zeg, en dat er niemand in het kabinet hem duidelijk maakt dat het voor de Nederlandse akkerbouw van groot belang is, groter dan het behoud van roundup.
Rebel 31 Januari 2017
Volgende week binnenhof volstorten met uien; ze gelden toch niks en gratis p.r. op alle tv-nieuwzenders. Ik stel 37 ton ter beschikking. Wie heeft nog meer 'ballen' ?
Abonnee
Liekele 31 Januari 2017
De passie voor de landbouw en met name de uiensector is ver te zoeken bij de overheid en politiek. Het wordt tijd dat er weer een minister van landbouw en visserij komt. Het economisch belang voor Nederland is groot om MH te behouden. Maar politiek slaap rustig door.
Abonnee
MH for President 31 Januari 2017
Door een niet complete herbeoordelingsprocedure over van Dam zal op 15 maart zijn toelating vervallen, op steun uit de uien een aardappel sector hoeft deze toepassing niet te rekenen.
Abonnee
twitter 31 Januari 2017
als ik zie wie Van Dam volgt op Twitter blijkt hoe weinig interesse hij heeft in de sector. Van dam zit er alleen voor zijn PvdA en zichzelf. en geeft maar eens aan dat die hoek de landbouw totaal niet belangrijk wordt gevonden.
Arnold 1 Februari 2017
Nu weet de sector op wie ze NIET moeten stemmen. Als je tentoon spreid zo weinig affiniteit met de sector te hebben vanuit partijpolitiek belang weten we toch genoeg. Hij zit er o.a. ook voor de voedselproducenten maar merk daar maar bar weinig van. Een agrarisch georiënteerde persoon weet tenminste waar het om gaat. Belangen horen evenwichtig afgewogen worden, dat is meer dan alleen partijpolitiek, weg ermee.
Abonnee
Peter 1 Februari 2017
Hier wreekt zich het feit dat de staatssecretaris wel verantwoordelijk is voor, maar nauwelijks feeling heeft met de landbouwsector. Voor MH komen de verkiezingen waarschijnlijk net te laat, maar een echte minister op landbouw met laarzen waar de klei nog aan zit zou zeer welkom zijn. Bij CDA en SGP is nog wel serieuze aandacht voor de agrarische sector.
Abonnee
Eric 1 Februari 2017
Als ik zie hoe vaak van Dam bakken stront over zich heen krijgt in de (social) media dan vind ik het niet gek dat hij zich niet inzet voor de agrarische sector.
Laat de MH-kwestie maar over aan de lobbyisten en maak er geen politiek spelletje van.
Het is verkiezingstijd dus de oppositie doet er alles aan om de coalitie nog even te kakken te zetten.
Achter de schermen wordt (door de juiste mensen) volop gewerkt aan dit dossier, daar moeten we als sector op vertrouwen.
Abonnee
jan 1 Februari 2017
Klagers genoeg lees ik. Helpt dat? Wat doen die klagers er zelf aan om MH te behouden. Als je geen invloed hebt op het besluitvormingsproces, helpt klagen dan? Maak een keuze, doe er wat aan, of kies voor iets anders. Laat zien dat je ondernemer bent en je jezelf en de sector niet laat ringeloren door de politiek. Kom met constructieve acties en voorstellen, daar heeft de sector mogelijk wat aan.
Abonnee
Van den Hove 1 Februari 2017
Zomaar een berekening op een kladje.

M-H dosering is 3.75 Kg p/ha x 600 Gram W.S =2250 Gr W.S p/ha.
Uitgaande van (kans) op 1% schade bij consument hebben we het hier over 22.5 Gram p/ha.
Uitgaande van 850.000 planten p/ha is dit 0.000026 gram p/ui (afgerond)
We spreken hier over 6 getallen achter de komma.

Ik weet niet waar het exact over gaat, maar deze cijfers liegen niet.
Abonnee
Kraai 1 Februari 2017
Eric welke lobbyisten bedoel je dan? Dat is allemaal wel heel makkelijk gezegd. Van Dam moet in Europa gewoon duidelijk zijn: wel of geen compleet papier verhaal in Nederland blijft MH toegelaten.
Guus Queisen 1 Februari 2017
Van Dam is pas een echte vent: hij houdt woord. Bij zijn aantreden zei hij: "ik ben er niet voor de boeren."
Groninger 2 Februari 2017
Van dam is inderdaad altijd eerlijk geweest! Waar ik wel woest op ben is de persoon die van dam op deze functie heeft gezet!!!!
Groninger 2 Februari 2017
Pvda is in mijn ogen de partij voor de leken en stumpers en niet voor de hardwerkende arbeiders
Abonnee
Eric 2 Februari 2017
Kraai schreef:
Eric welke lobbyisten bedoel je dan? Dat is allemaal wel heel makkelijk gezegd. Van Dam moet in Europa gewoon duidelijk zijn: wel of geen compleet papier verhaal in Nederland blijft MH toegelaten.


Ik ken de lobbyisten niet bij naam maar ik weet dat onder andere de Holland Onion Association en LTO er volop mee bezig zijn.
Samen met andere belanghebbenden in deze kwestie werken zij hier volop aan. De kunst is om in deze kwestie de juiste personen te benaderen en als sector een stem te vormen. Allerlei geroeptoeter van mensen die niet inhoudelijk op de hoogte zijn van deze kwestie werkt naar mijn idee averechts.
Zijlijn 4 Februari 2017
Men kan deze MH-stop toch niet vermijden. Reeds in vele landen binnen de EU is dit al jaren niet geregistreerd. Een algemeen verbod is een kwestie van tijd. Waarschijnlijk is 2018 al MH vrij.We moeten onze energie steken in het post MH tijdperk en zoeken naar alternatieven. Men zag dit al langer aankomen en men had zich beter moeten voorbereiden. Dit kan ook kansen bieden door bijvoorbeeld het veredelen van spruitresistente rassen. Maar men staat hier momenteel nog in de kinderschoenen en het gaat jaren duren vooraleer men met gepaste alternatieven komt.
Abonnee
uitje 4 Februari 2017
MH is al veroordeeld, nu draait het om de executie, wordt het een langzame dood of directe onthoofding.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden