Energie voor 23.000 huishoudens

Teler en melkveehouder putten asbestregeling uit

2 Maart 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De afgelopen drie jaar saneerden ruim 3.400 (oud)boeren en particulieren in het buitengebied bijna 4 miljoen vierkante meter asbestdak. Een resultaat dat de provincies die de regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ faciliteerden tevreden stelt.

De regeling leverde nieuwe daken met ruim 89 megawattpiek aan zonnepanelen op. Omgerekend kunnen daarmee bijna 23.000 huishoudens van energie worden voorzien. Vooral akkerbouwers en melkveehouders saneerden hun asbestdaken. In de provincies met een sterke vertegenwoordiging van deze sectoren was de regeling het snelst uitgeput.

89

megawattpiek

aan zonnepanelen

De actieve agrarische ondernemers vormden de grootste groep gebruikers van de stimuleringsregeling. Ongeveer 22 procent van het totaal aantal aanvragen is gedaan door gestopte boeren of door particulieren in het buitengebied.

In totaal hebben de twaalf provincies ruim 19 miljoen euro besteed. De uitvoeringskosten bedroegen zo’n 7 procent daarvan. Een convenant tussen het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het Rijk uit 2012 lag hieraan ten grondslag. De stimuleringsregeling van de twaalf provincies is eind 2016 beëindigd.

Inmiddels is er een rijksregeling voor asbestsanering van kracht, waarbij de plaatsing van zonnepanelen geen voorwaarde is. De provincie Fryslân heeft met eigen middelen de regeling in aangepaste vorm verlengd, juist om de plaatsing van zonnepanelen in Friesland te stimuleren.

In 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland verwijderd zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
peter 2 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10873628/Teler-en-melkveehouder-putten-asbestregeling-uit]Teler en melkveehouder putten asbestregeling uit[/url]
in provicie limburg was in 2016 € 210.000,- beschikbaar totaal is door 29 bedrijven hiervan gebruik gemaakt , daarna was pot leeg en viste iedereen achter het net, en dan maar grote artikelen schrijven over subsidie , volksverlakerij zou ik zeggen.
jos 3 Maart 2017
Ik ben ook van mening de pot is te mager.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden