CDA krijgt sleutelrol

VVD is opnieuw verreweg de grootste partij

16 Maart 2017 - Esther de Snoo - 3 reacties

De VVD is, met 33 zetels, opnieuw de grootste partij van Nederland. Dit ondanks dat de partij 8 zetels verloor ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2012. De VVD kan nu het voortouw nemen in het verkennen van een formatie. 

Lijsttrekker van de VVD Mark Rutte heeft meerdere opties voor het vormen van een coalitie. Één van die opties is een coalitie met CDA, D66 en GroenLinks. Een andere optie is een coalitie met CDA, D66, ChristenUnie en de SGP. 

De PVV van Geert Wilders is met 20 zetels voorlopig de tweede grootste partij van Nederland. CDA en D66 haalden beide 19 zetels. Deze partijen wonnen respectievelijk 6 en 7 zetels ten opzichte van de verkiezingen.

10

zetels

winst voor de partij van Jesse Klaver

GroenLinks domineert
Van de linkse partijen zijn GroenLinks en de SP de grootsten. Beiden hebben 14 zetels waarbij GroenLinks groeit met 10 zetels ten opzichte van 4 jaar geleden.

De PvdA, van voormalig landbouwstaatssecretaris Martijn van Dam, verloor maar liefst 29 zetels en komt met 'slechts' 9 zetels in de Kamer.

De Partij van de Dieren (PvdD) van Marianne Thieme wist hun zetelaantal ruim te verdubbelen van 2 naar 5 zetels. De ChristenUnie (CU) haalt net als in 2012 5 zetels.

CDA krijgt sleutelrol
Het CDA heeft een comfortabele positie bij de onderhandelingen voor een nieuw kabinet. De partij heeft een sleutelrol in de formatie, omdat de VVD niet met de PVV wil regeren. De VVD kan om die reden vrijwel niet om het CDA heen. 

VVD, CDA en D66 vormen vermoedelijk de motor van het nieuwe kabinet

Verkenning van de formatie
De verkenning van de formatie zal donderdag 16 maart beginnen. Het ligt voor de hand dat VVD, D66 en CDA de romp van het nieuwe kabinet gaan vormen. Echter, voor een meerderheid is een vierde partij noodzakelijk. Die vierde partij zou de ChristenUnie kunnen zijn, maar gezien het aantal zetels lijkt GroenLinks logischer. 

Na verwachting zal de officiële uitslag van de verkiezingen op dinsdag 21 maart bekend zijn. De nieuwe Kamerleden starten, als alles naar verwachting verloopt, op donderdag 23 maart. 

Verkiezingspoll van boerenbusiness
Bij de verkiezingspoll van boerenbusiness, met ruim 6000 stemmen, komt het CDA als grootste partij uit de bus. Het CDA behaalde 40 procent van de stemmen. De partij wordt gevolgd door de SGP en de VVD, met respectievelijke 23 en 15 procent van de stemmen.

Kijk hier voor de verkiezingsuitslag per gemeente.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
geert 16 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10873804/VVD-is-opnieuw-verreweg-de-grootste-partij]VVD is opnieuw verreweg de grootste partij[/url]
Martijn van Dam had ook al niet veel vrienden onder de boeren,anders was het verlies misschien nog meegevallen
geert 16 Maart 2017
Turkije stuurt ook al koeien terug naar Nederland,wat een toestand !
CDA stemmer 17 Maart 2017
Lees net dat Maurits vin Martelz genoeg voorkeurstemmen heeft gekregen om in de 2de kamer te komen. Hopelijk kan hij den Haag wat boerenverstand bijbrengen en laat die zich goed horen als het om agrarische punten gaat.
Zuidboer 18 Maart 2017
geert schreef:
Turkije stuurt ook al koeien terug naar Nederland,wat een toestand !


Wij boeren mogen wederom het gelach betalen van dit slappe verbale schijngevecht. Eerst Rusland nu Turkije. Vervolgens wordt voor de Oekraine de deur wagen wijd open gezet en wordt de Nederlandse boer dubbel gepakt. Minder afzetmogelijkheden en een corrupt land er bij. Precies de reden dat ik geen VVD meer heb gestemd.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox