Over het jaar 2016

EU varkensproductie: meer vlees, minder varkens

20 Maart 2017 - Wouter Baan

De productie van varkensvlees binnen de Europese Unie is in het afgelopen jaar tot een recordniveau gestegen. Ten opzichte van 2015 steeg het volume met 1,4 procent tot ruim 23 miljoen ton. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Het vorige record, van 22,9 miljoen ton, dateert uit 2007. Opvallend is dat dit record is verbroken met minder geslachte varkens. De landen met de meeste groei zijn Spanje, Polen en Italië. Tot dusver was 2007 dus het meest productieve jaar voor de Europese varkenssector.

257

miljoen

varkensslachtingen in Europa over 2016

Destijds werd dit volume behaald met ongeveer 260 miljoen geslachte varkens. Het nieuwe record over 2016 is gevestigd met ruim 257 miljoen varkensslachtingen. Dit betekent dat de extra tonnen vlees een resultante zijn van oplopende slachtgewichten en niet van extra varkens. Een varken woog in 2007, in de EU, nog gemiddeld 88,4 kilo. In 2016 noteerde de gewichten gemiddeld 90,3 kilo. In Nederland weegt een geslacht varken doorgaans tussen de 94 en 95 kilo, wat betekent dat Nederland ruim boven het Europees gemiddelde scoort.  

Ten opzichte van 2015 steeg het aantal slachtingen in Europa met 0,6 procent, wat in absolute aantallen neerkomt op 1,6 miljoen varkens. Aanjager van deze groei is Spanje waar het aantal slachtingen in 2016 met 1,3 miljoen varkens toenam. Dat is een plus van 2,9 procent tot 47,7 miljoen slachtingen. Vanwege de zwaardere varkens steeg de Spaanse vleesproductie zelfs met 5,3 procent tot ruim 4 miljoen ton.

Nederland en Duitsland stabiel
In Duitsland stagneerde het slachtcijfer tot omstreeks 59 miljoen varkens, terwijl de vleesproductie stabiel bewoog op z’n 5,6 miljoen ton vlees. De productie van varkensvlees in Nederland kende over 2016 een minimale plus tot 1,47 miljoen ton uit 15,6 miljoen slachtingen. Dat is een plus van bijna 100.000 varkensslachtingen.

Landen in Europa die groei realiseren met flink meer slachtingen zijn Polen en Italië. In Polen steeg het aantal slachtingen met 500.000 dieren tot 21,7 miljoen varkens. Italiaanse slachterijen realiseerden een vergelijkbare plus en verwerkten in totaal 11,8 miljoen varkens. Daarmee kwam het productieniveau in Italië uit op 1,54 miljoen ton. Opvallend is dat Italië zo’n 3,5 miljoen varkens minder slacht dan Nederland, terwijl de vleesproductie wel 700.000 ton boven het Nederlandse volume noteert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Varkensmarkt houdt nieuw vertrouwen vast

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden