Fusie goedgekeurd

EC zet Dow en DuPont voor strenge voorwaarden

27 Maart 2017 - Niels van der Boom

De Europese Commissie (EC) keurt de fusie tussen Dow en DuPont na lang beraad goed. De fusie startte in augustus 2016. Het stelt een aantal voorwaarden op waaronder de overname plaats kan vinden. DuPont moet een groot deel van zijn gewasbeschermingtak afstoten, inclusief de onderzoeksafdeling. De commissie heeft als doel de kersverse chemiereus niet teveel macht te geven.

Beide chemiefabrikanten kennen hun oorsprong in de Verenigde Staten. Samen zijn ze goed voor een omzet van meer dan 90 miljard euro. Met de samenvoeging van de twee firma’s, die ook productielocaties in Europa hebben, ontstaat het grootste chemiebedrijf ter wereld op het gebied van gewasbescherming. Reden genoeg voor de EC om te vrezen voor prijsconcurrentie op het gebied van onder andere gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast is de EC ook van mening dat, door het gebrek aan concurrentie, de ontwikkeling van nieuwe middelen op een lager pitje komt te staan.

DuPont moet zijn volledige R&D afdeling afstoten

Agrarische sector en marktconcurrentie
Uit het onderzoek van de commissie is gebleken dat de agrarische sector op het gebied van zaaizaden en nematiciden niet inboet in marktconcurrentie. Op het vlak van herbiciden en insecticiden is dat wel het geval. De EC eist dat beide bedrijven die onderdelen afstoten. EC-commissaris Margrethe Vestager maakt in het persbericht bekend dat DuPont zijn volledige R&D-afdeling voor gewasbeschermingsmiddelen verkoopt. Ook middelenpatenten worden van de hand gedaan. Dat moet volgens de EC concurrentie tussen chemieconcerns onderling in stand houden. Dow moet vooral inleveren op het gebied van de petrochemische industrie.

Naar eigen zeggen streeft de EC naar concurrentie binnen de sector zodat bedrijven de urgentie zien om nieuwe middelen te blijven ontwikkelen, die veiliger zijn voor mens en milieu. Ook moet de prijsconcurrentie voor middelen in stand worden gehouden. Andere bedrijven kunnen weer profiteren van DuPont’s verkoop.

De champagneflessen kunnen nog niet ontkurkt worden

Nog geen feest
De champagneflessen bij beide bedrijven kunnen nog niet ontkurkt worden. De Amerikaanse autoriteiten moeten nog hun akkoord geven. De EC kan zich ondertussen alvast vastbijten in de volgende zaak. Een onderzoek naar de overname van Syngenta door ChemChina loopt nog, daarover wordt half april besloten. Ook daar draait het om het alsmaar groter worden van de chemiegiganten wereldwijd.

Er zijn volgens de commissie nog slechts vijf spelers actief op de Europese markt, die zich volledig op de ontwikkeling en productie van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen richten: BASF, Bayer, Syngenta en de overnamespelers van deze bedrijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden