Nachtvorst tot -8

Spannende nachten voor bietentelers

19 April 2017 - Niels van der Boom

Nu dat bijna alle suikerbieten zijn gezaaid, en veel gewassen bovenstaan, houden telers hun hart vast met de huidige nachtvorst. In de nacht van 18 op 19 april kwam het tot -8 graden in Twente. Daarmee is het de koudste 19 april sinds 1991. In tegenstelling tot fruittelers kunnen de akkerbouwers weinig doen.

Of en hoeveel schade door nachtvorst optreed is lastig te bepalen. Het IRS meldt dat de bodemtemperatuur relatief hoog is. Door de droge en koude omstandigheden zijn de jonge plantjes al goed afgehard. Vooral plantjes die net opkomen, zijn gevoelig. Fruittelers beregenen massaal hun boomgaarden, of plaatsen vuurpotten. Beregenen of bespuiten met de veldspuit, acht het IRS niet raadzaam. Het effect is nihil. Met de huidige nachtvorst is het zaak geen herbicidebespuiting uit te voeren en niet te schoffelen.

Niet spuiten en schoffelen met nachtvorst

Nadeel voor aardappelen
Komende nacht daalt het kwik naar -1 tot -4 graden. Vooral landinwaarts kan het matig vriezen met nauwelijks wind. Na donderdag lopen de nachtelijke temperaturen weer op, al komt die volgende week maar amper boven de 5 graden uit. Naast bieten, is de vorst ook nadelig voor onder andere vroege aardappelen. Sommige akkerbouwers zijn gestopt met poten vanwege de lage temperaturen.

Spreiding zaaidatum gering
Nu nagenoeg alle suikerbieten zijn gezaaid kan Suiker Unie de gemiddelde zaaidatum bepalen. Die komt uit op 3 april. Dat ligt in lijn met het langjarig gemiddelde. De gemiddelde datum lag vorig jaar een week later. In 2015 was het eveneens 3 april. De spreiding is dit seizoen wel veel kleiner. Oostelijk en zuidelijk Flevoland waren met 30 maart gemiddeld als eerste klaar. De noordelijke dal- en veengrond, met 5 april, als laatste. De spreiding vorig jaar bedroeg ruim 2 weken.

3

april

is de gemiddelde zaaidatum voor bieten

Inmiddels is in heel het land voldoende regen gevallen om het zaad te laten kiemen. Alleen in Zeeland zijn er nog gebieden die problemen hebben met de kieming door droogte. Op percelen waar het bietenzaad deels droog lag, is een wisselend opkomstbeeld te zien, met niet meer dan 40.000 tot 50.000 gekiemde planten per hectare. Dat maakt de onkruidbestrijding wel extra lastig.

Overzaai
Door heel Nederland wordt melding gemaakt van muizenschade. Dat heeft nog niet tot overzaaien geleid. Het is de vraag of en hoeveel vorstschade optreed. In 2015 werd daardoor ruim 2.300 hectare overgezaaid.


Nachtvorst op 19 april. In Twente daalde de temperatuur tot -8 op 10 cm hoogte. Bron: Buienradar.nl


Lees ook: Vorst en hagel vormen risico's voor bieten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden