Van VVD, CDA, D66 en GL

Voorstel voor ander groen landbouwbeleid

25 April 2017 - 6 reacties

De partijcommissies van VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben dinsdag, 25 april, gezamenlijk een voorstel gedaan voor een ander, veel groener landbouwbeleid. Dat meldt dagblad Trouw.

Uitgangspunt van het voorgestelde landbouwbeleid is dat boeren steeds meer overstappen op circulaire productiemethoden, waarbij het sluiten van de mineralenkringloop centraal staat. De hoop is dat de Nederlandse landbouw, wat betreft klimaatneutrale groenten, fruit en vlees, wereldwijd voorop gaat lopen. 

Alleen subsidie bij duurzame productie
Ook zouden landbouwsubsidies moeten worden aangepast, zodat boeren alleen nog maar geld krijgen als de productie duurzamer wordt. Ook staat in het plan dat er een milieuheffing moet komen op bepaalde gewasbeschermingsmiddelen.

Dit plan gaat verder dan de programma's van VVD en CDA

Kant-en-klaar voorstel
Het voorstel is een onderdeel van een kant-en-klaar plan om tot een groener regeerakkoord te komen. Het doel is om de Nederlandse economie en samenleving duurzaam en klimaatneutraal te maken. Dit plan gaat verder dan de verkiezingsprogramma’s van VVD en CDA, maar niet zover als die van D66 en GroenLinks.

Het voorstel behelst verder dat Nederlanders moeten overstappen op energie uit warmte-koudeopslag, in plaats van gas. Ook moet hergebruik van grondstoffen aantrekkelijker worden. Het gebruik van grondstoffen moet zwaarder worden belast en de belasting op arbeid moet omlaag. Een klimaatwet met harde criteria moet de reductie van broeikasgas regelen: 40 procent afname in 2030 en 95 procent in 2050.

Opmerkelijke draai
Het voorstel komt onder meer uit de koker van het CDA Duurzaamdheidsberaad. Dit beraad denkt bij het CDA na over natuur en klimaat. Dat is opmerkelijk, omdat dit onderwerp bij het CDA heel gevoelig ligt. Ook zijn elementen van een 'typisch VVD-beleid' in het voorstel terug te vinden, zoals minder regels voor ondernemers en veel technologische, duurzame innovatie.

Onderhandelaars aan zet
De opstellers vinden dat de onderhandelaars vrijwel onmogelijk hun plan kunnen negeren. VVD-coryfee Ed Nijpels kreeg het klimaatplan dinsdag als eerste aangeboden. Hij bespreekt het plan in de Sociaal Economische Raad (SER), waar hij het overleg over duurzame economie leidt.

Lees ook het artikel in Trouw >

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Danny 26 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10874265/Voorstel-voor-ander-groen-landbouwbeleid]Voorstel voor ander, groen landbouwbeleid[/url]
Uitspraken klein groepje CDA duurzaamheidsberaad heeft geen draagvlak binnen CDA. Van opmerkelijke draai CDA is dan ook geen sprake. Beetje goedkope journalistiek.
jan 26 April 2017
Er zal qua teelt wel nx veranderen, alleen een paar kgs papieren rompslomp erbij.ooh wat duurrzaam!
Fred 26 April 2017
OOH, Wat zijn we weer positief in onze reactie s wacht het toch eens rustig af en ga van te voren [ aan de zij lijn ] niet van te voren staan schimpscheuten.
Kasteelrund 26 April 2017
We zullen moeten gaan voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs. Er is geen andere keus. Dus draagvlak komt er hoe dan ook. Beter er nu hard aan te werken dan te wachten. Als we nu niets doen volgen er over 20 of 30 jaar veel hardere maatregelen voor de landbouw.
john 28 April 2017
Als het aan links ligt worden voedsel en energie duurder Daarom wordt er ook zoveel gehamerd op nivellering. Als de levensstandaard duurder wordt komen er veel mensen onder de armoedegrens, het een kan niet zonder het ander.
Zuidboer 28 April 2017
Gebaseerd op de hoop dat Nederland voorop gaat lopen in Europa hoe naief kan men wezen. Iemand die zijn nuchter verstand laat werken weet dat deze initiatieven alleen gaan werken en zin hebben als die breed wereldwijd worden opgepakt en gedragen. Zo niet betekent dit gewoon alleen de definitieve nekslag voor de Nederlandse landbouwbedrijven en zijn deze maatregelen verder zinloos.
petatje 28 April 2017
Kasteelrund schreef:
We zullen moeten gaan voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs. Er is geen andere keus. Dus draagvlak komt er hoe dan ook. Beter er nu hard aan te werken dan te wachten. Als we nu niets doen volgen er over 20 of 30 jaar veel hardere maatregelen voor de landbouw.

Die hardere maatregelen komen er eerder als je klaar bent met de maatregelen van nu. De ambtenaren en politici vinden altijd wel weer wat belangrijks wat de boertjes moeten verbeteren, anders komen ze zelf zonder "werk"!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Politiek Peiling

D66 verliest fors, Omtzigt snoept zetels af van BBB

Nieuws Caroline van der Plas

BoerBurgerBeweging groter dan CDA in peiling

Nieuws Politiek

Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies overleden

Nieuws Formatie

Gedwongen onteigening niet langer taboe voor CDA

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief