Suikerbieten grootste groeier

Vlaamse aardappelteelt focust op pootgoed

3 Mei 2017 - Niels van der Boom

Het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij heeft een eerste analyse van de gewasarealen voor 2017 bekend gemaakt. Het aardappelareaal groeit zoals verwacht. Bij de akkerbouwgewassen noteren de suikerbieten de hoogste cijfers.

Het landbouwministerie berust zich op gegevens die vrijkomen bij het invullen van de verzamelaanvraag voor het GLB. Tot 31 mei kunnen deze gegevens nog worden gewijzigd. Definitief zijn de arealen dus nog niet.

10

procent

stijgt het areaal pootaardappelen

Meer aardappelen
De NEPG kwam begin april al met een verwachte areaalstijging van 5,4 procent voor consumptieaardappelen in heel België. Voor alleen Vlaanderen noteert het Departement een voorlopige groei van bijna 4 procent. Daarmee neemt het areaal met circa 2.000 hectare toe en groeit tot 53.260 hectare. De groei in het areaal pootgoed is ruim 10 procent, tot een areaal van 1.400 hectare. Dat is een plus van 130 hectare. Een mogelijk gevolg van de pootgoedschaarste dit seizoen? Het is aannemelijk dat in Wallonië meer grond beschikbaar is voor een uitbreiding van de aardappelteelt, waardoor de 5,4 procent van de NEPG reëel oogt.

Suikerbieten winnen van graan
De grootste areaalgroei is toebedeeld aan suikerbieten, namelijk 11 procent. Vlaamse boeren telen dit seizoen 2.000 hectare meer bieten. Het is direct merkbaar welke gewassen hierdoor in te min komen. De krimp in graangewassen is namelijk eveneens 11 procent. Het areaal tarwe daalt ook met 11 procent .

Die van zomertarwe daalt maar liefst met 30 procent. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er afgelopen herfst onder goede omstandigheden wintertarwe gezaaid kon worden. Na de natte herfst van 2015 werd er juist meer zomertarwe gezaaid, al praten we over nog geen 1.000 hectare. Zomergerst levert 20 procent in en wintergerst 13 procent. Terwijl in Nederland cichoreiverwerker Sensus het areaal inperkt, neemt het bij onze zuiderburen met 9 procent toe.

Wat is het aandeel uien?
De groenteteelt in Vlaanderen neemt dit jaar met 5 procent toe. Procentueel gezien is spruitkool de grootste groeier. Ook worden meer erwten, bloemkool en prei verbouwd. Sperziebonen leveren 13 procent in. De post overige stijgt 10 procent. Hieronder vallen ook uien. Is de groei van 1.265 hectare grotendeels aan dit gewas toebedeeld?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden