En de andere opties

Dit is de kans dat GroenLinks weer aanschuift

17 Mei 2017

Het is niet erg waarschijnlijk dat de 4 partijen, die de afgelopen weken samen aan de onderhandelingstafel zaten, later weer verder gaan praten. Dat meldt BusinessInsider.nl.

Daar zijn in ieder geval 3 van de 4 partijen (GroenLinks, VVD en CDA) woensdag 17 mei tijdens het debat in de Tweede Kamer vrij duidelijk over. 

Punt en geen komma
GroenLinks-leider Jesse Klaver spreekt tijdens het debat van een 'punt, niet een komma'. Premier Mark Rutte en CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma lieten op hun eigen manier weten dat de kans op slagen, in deze combinatie, erg klein lijkt. 

Edith Schippers blijft de informateur

Informateur Edith Schippers (VVD) is woensdag door de Kamer opnieuw aangwezen als informateur. Zij gaat op de korte termijn de mogelijkheden verkennen voor een nieuw kabinet.

D66 houdt opties open
Alexander Pechtold (D66) is de enige politieke leider die zich minder sterk uitsprak over een hernieuwde onderhandelingspoging met GroenLinks. De sociaal-liberaal was er zowel vooraf als achteraf sowieso al erg duidelijk over dat deze constructie hun voorkeur had.

Wat het pijnpunt precies was, wilden de verschillende partijen niet zeggen. Daarmee hoppn zij andere formatiepogingen niet lastiger te maken. Jesse Klaver sprak wel van een 'principiële ondergrens' op het gebied van asiel en migratie.

Opties
De vraag is nu welke opties er nog over zijn. Sinds de verkiezingen wordt vooral gekeken naar een combinatie van VVD, CDA en D66, aangevuld door een vierde partij. Het is wel duidelijk dat de PVV wordt uitgesloten door deze 3 partijen.

Zowel GroenLinks, de ChristenUnie als de PvdA bieden een meerderheid in beide Kamers. Met GroenLinks komen de partijen er dus niet uit. De ChristenUnie biedt de krapst mogelijke meerderheid in de Tweede Kamer (76 zetels). De PvdA staat na de enorme nederlaag logischerwijs niet te springen om mee te doen.

De ChristenUnie komt daar dus niet voor in aanmerking

Flirten met PVDA
Alexander Pechtold leek desondanks alvast met de Partij van de Arbeid te flirten, toen hij opmerkte dat er naar een ruime meerderheid in beide kamers moet worden gekeken. Daarvoor zou de ChristenUnie dus niet in aanmerking komen.

De D66-leider wil verder dat er wordt onderzocht of 'eerder opgeworpen blokkades nog steeds gelden', waarmee hij vermoedelijk ook doelt op de sociaal-democraten.

Lees ook:
De 6 andere opties op een rij

Zo gaat het nu verder nu de formatie is geklapt

'CDA-leider Buma houdt elke groene maatregel'

Regenradar
Powered by Agroweer
LTO: Juridisch alles uit kast tegen massale onteigening

Nieuws Kabinetsformatie

LTO: Juridisch alles uit kast tegen massale onteigening

Gedwongen onteigening niet langer taboe voor CDA

Nieuws Formatie

Gedwongen onteigening niet langer taboe voor CDA

Von Martels wil voor BBB wel weer de Kamer in

Interview Maurits von Martels

Von Martels wil voor BBB wel weer de Kamer in

Regeren zonder kennis van de praktijk, mag dat?

Opinie Krijn J. Poppe

Regeren zonder kennis van de praktijk, mag dat?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief