Handelsakkoord gesloten

Rundvlees liefdessymbool tussen Trump en China

17 Mei 2017 - Wouter Baan

De liefde tussen China en Amerika wordt steeds serieuzer. President Trump heeft met zijn Chinese collega Xi Jinping een handelsakkoord gesloten, waarbij rund- en pluimveevlees als inzet fungeren.

China is sinds 2003 gestopt met het importeren van Amerikaans rundvlees. Dit vanwege de 'gekkekoeienziekte' (BSE) die toen in de Verenigde Staten heerste. Na 14 jaar verdwijnt deze importban en mogen de Amerikaanse vleesbedrijven China weer bevoorraden. De doelstelling van het verdrag is om het handelstekort tussen Amerika en China te verkleinen. Het gaat momenteel om ongeveer 300 miljard euro. Vanaf 16 juli wordt de beperking definitief opgeheven.

De doelstelling is om het Amerikaanse handelstekort te dichten 

Nieuwe bondgenoten
Als tegenprestatie krijgen de Chinese exporteurs van pluimveevlees toegang tot de Amerikaanse markt. De verwachting is dat de eerste containers met pluimveevlees op de korte termijn in de VS arriveren. Een concrete datum wordt nog niet genoemd. Ook verwelkomt president Trump Chinese investeerders in de VS.

Met deze deal probeert Amerika de banden met China verder aan te halen. Trump ziet China als een bondgenoot in het bestrijden van het kernwapengevaarlijke Noord-Korea. Overigens is het best opmerkelijk dat Trump, ruim 100 dagen na zijn aantreden, een handelsakkoord weet te sluiten met China. Tijdens zijn campagne bestempelde hij China nog als onbetrouwbaar en manipulatief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden