Hoop op zachte brexit

Het Britse pond keldert na peiling

31 Mei 2017

Het Britse pond zakte woensdag 31 mei weg tegenover de dollar en de euro. Dit was het gevolg een publicatie van de peiling die suggereerde dat de Britse verkiezingen eindigen in een patstelling. Geen enkele partij zou namelijk op een absolute meerderheid afkoersen in het parlement. Dat meldt Business Insider.

De Britse krant The Times meldt dat een peiling van YouGov suggereert dat de Conservatieve Partij van premier Theresa May 20 zetels zou kunnen verliezen en Labour er 30 bij zou kunnen krijgen.

Geen enkele partij zou zelfstandig kunnen regeren

Te kort aan zetels
Bij een dergelijk resultaat zouden de Conservatieven 16 zetels tekortkomen voor een meerderheid in het Lagerhuis. De drempel daarvoor ligt namelijk op 326 zetels. Geen enkele partij zou zelfstandig kunnen regeren.

The Times erkent dat de foutmarge van de peiling van YouGov "aanzienlijk" is. 'De Tories zouden net zo goed op 345 zetels kunnen uitkomen, 15 méér dan het huidige zetelaantal.' YouGov zelf erkent ook dat de prognose "controversieel"  is.

Daling van het Britse pond
Ondanks deze mitsen en maren reageerde het Britse pond woensdag meteen na het uitkomen van de peiling. De Britse munt zakte tegenover de euro en de dollar. Zo zag het plaatje eruit tegenover de dollar:

Analist Michael Hewson, van CMC Markets, gaf woensdag per mail aan dat het vooruitzicht van een zogenoemd ‘hung parliament' sterker is geworden. Zo was het plaatje ten opzichte van de euro:

Foto: Investing.com
 

Hoop op zachte Brexit
Jordan Rochester, van Nomura, stelde dat een bovengemiddeld resultaat voor Labour op de langere termijn ook gunstig kan zijn voor het Britse pond: 'Als het stof is neergedaald, keert de hoop op een "zachtere" brexit dan terug en dat kan het Britse pond gunstig beïnvloeden.'

Je krijgt te maken met allerlei risico's

Rochester voegt hier wel aan toe: 'We praten dan wel over een eindspel waarbij Labour wint. In het geval van een parlement waar niemand de meerderheid heeft, krijg je dan met maken met allerlei risico’s rond coalitievorming.'

Lees ook op BusinessInsider:
Meerderheidskabinet nog niet van de baan, maar minderheidskabinet is ook een optie 

Ook al is Nederland een belastingparadijs, ons land komt niet op de zwarte lijst in Brussel

Regenradar
Powered by Agroweer
De Houdini-truc van het Britse pond

Opinie Joost Derks

De Houdini-truc van het Britse pond

Brexit: de pijnpunten en een opvallende winnaar

Nieuws Joost Derks

Brexit: de pijnpunten en een opvallende winnaar

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Opinie Jaap Majoor

Opent Engeland na de brexit onze ogen?

Nieuwe bestemming nodig voor 30.000 ton pootgoed

Inside Aardappelen

Nieuwe bestemming nodig voor 30.000 ton pootgoed

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief