De Britse regering is van plan eenzijdig visserijverdragen met een aantal Europese lidstaten op te zeggen. Dit duidt er op dat de Britten toch vast blijven houden aan een harde brexit. Wat betekent dit voor de landbouw?
Onlangs zijn de gesprekken over het uit elkaar gaan van de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) gestart. Dat die gesprekken alles behalve soepel zouden verlopen, stond en staat bijna vast. Brussel wil het VK geen scheiding met behoud van tafelzilver, lees vrije en onbelemmerde toegang tot de interne markt zónder af te rekenen voor de al aangegane verplichtingen. Dit uit vrees dat dan sommige andere EU-landen de Unie ook zouden verlaten. Immers, je mag alle leuke dingen verbonden aan de EU behouden en dat wat je niet leuk vindt, kun je laten vallen.
Het VK daarentegen liet duidelijk weten het spel hard te willen spelen. Als we er niet uitkomen, dan voeren we helemaal geen gesprekken en gaan we zonder een afspraak hoe gewoon uit elkaar, liet Londen meermaals weten.
Kans op harde brexit groot
De kans op een zogeheten harde brexit, namelijk een Brits vertrek uit de EU zonder behoud van onbelemmerde toegang tot de lucratieve interne EU-markt, is dus groot. Toch was er altijd ruimte voor hoop dat de soep niet zo heet gegeten zal worden en dat de twee partijen toch op een vriendelijke manier uit elkaar zouden gaan. Een Brits voornemen, onthuld afgelopen weekeinde, boort die hoop echter de grond in.
Zelf beslissen
Londen is namelijk van plan het visserijverdrag dat het land heeft met enkele EU-landen eenzijdig op te zeggen. Dat verdrag, dat in 1964 werd getekend, geeft vissers uit verschillende landen, waaronder Nederland, het recht te vissen in wateren die tussen de zes en twaalf zeemijlen van de Britse kust liggen.
Volgens Michael Gove, Britse minister voor Milieuzaken, is het opzeggen ervan een eerste stap in het verkrijgen van zeggenschap over eigen territoriale wateren. De minister noemde het ‘een stap’ wat aangeeft dat er nog meer soortgelijke maatregelen zullen volgen. Hij voegde er bijna triomfantelijk aan toe dat het VK op die manier voor het eerst in meer dan vijftig jaar zelf kan beslissen wie in Britse wateren mag vissen.
Die laatste toevoeging is ook belangrijk, omdat we het als een weergave kunnen zien van hoe de Britse regering tegen de scheiding aankijkt. Als zelf beslissen over wie in Britse wateren mag vissen voor Londen zo belangrijk is, dan zal dat ook wel gelden voor bijvoorbeeld immigratie (zelf beslissen wie in het VK mag wonen en werken) of handel, meer specifiek de invoer van landbouwproducten.
Landbouw ook?
Het Britse besluit van afgelopen weekeinde is zo bezien niet alleen relevant voor de Nederlandse vissers, maar ook voor andere groepen, zoals de Nederlandse agrarische ondernemers, meer specifiek die ondernemers die hun waar aan de Britten verkopen. Dezelfde minister zei namelijk ook dat het besluit het visserijverdrag op te zeggen onder meer tot een betere concurrentiepositie en meer winstgevendheid zal leiden. Het is niet moeilijk om dezelfde redenering los te laten op landbouwproducten.
Prijsdaling
De gevolgen voor de Nederlandse landbouwexporteur kunnen daarnaast ook indirect zijn. Bij een harde brexit bestaat namelijk de kans dat het Britse pond, in ieder geval in eerste instantie, nog verder verzwakt, wat de Nederlandse landbouwproducten voor de Brit behoorlijk duurder zou maken, met alle gevolgen van dien voor de vraag ernaar. Tenzij de Nederlandse exporteur de prijs verlaagt natuurlijk, wat weer zijn winst zou reduceren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10875049/londen-schuwt-harde-brexit-niet][/url]
Als de harde uittreding van het vk een feit wordt kan ned beter stoppen met de eu gaarne reactiesDit is een reactie op dit artikel: