Besmetting met fipronil

Tientallen pluimveebedrijven op slot

26 Juli 2017 - Kimberly Bakker

Tientallen pluimveebedrijven zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd. Dit omdat de eieren van deze bedrijven mogelijk besmet zijn met fipronil, een irriterende stof. Dat meldt de NVWA.

De bedrijven kregen een tijdje geleden een behandeling tegen bloedluis van pluimveeservicebedrijf ChickFriend. De verwachting is dat daar fipronil bij is gebruikt. Dat middel wordt ook gebruikt om luizen bij honden en katten te bestrijden, maar is sinds 1 januari 2017 verboden in de pluimveehouderij. Alle bedrijven die dit jaar met ChickFriend hebben gewerkt, zijn uit voorzorg geblokkeerd.

Alle bedrijven die met ChickFriend hebben gewerkt, zijn geblokkeerd

Geen gevaarlijke concentraties
Volgens de NVWA zijn er tot nu toe nog geen gevaarlijke concentraties fipronil aangetroffen in de eieren. "Bij langdurige consumptie van eieren, die het middel bevatten, kunnen er mogelijk wel schadelijke effecten optreden", meldt de NVWA. 

Vlooien
Een pluimveehouder uit Barneveld zegt met ChickFriend te hebben samengewerkt. "Ze hebben ruim een jaar geleden een bestrijdingsmiddel bij mij gebruikt en ik heb sindsdien geen bloedluis gehad", zegt hij tegen Omroep Gelderland. Volgens de man weten hij en andere pluimveehouders bijna niet welke middelen bestrijders gebruiken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden