Productie blijft stijgen

Grote vraag naar kali stuwt resultaat K+S

16 Augustus 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

De vraag naar kali heeft ervoor gezorgd dat kunstmestproducent K+S in het tweede kwartaal van 2017 flink meer heeft verdiend dan in diezelfde periode vorig jaar. Met name in Europa bespeurt het bedrijf meer vraag naar kali en magnesium. Het afgezette volume neemt hierdoor toe. Ook voor andere locaties verwacht het meer omzet.

In het tweede kwartaal van 2017 heeft K+S €163,3 miljoen omzet gemaakt. Dat is een stijging van €8 miljoen, ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Dat blijkt uit het op 15 augustus verschenen financiële rapport van de firma uit het Duitse Kassel.

60.000

ton

meer kali en magnesium afgezet door K+S

Stevige vraag uit Europa
De kunstmestproducent uit Duitsland wijt de omzetstijging aan de toenemende vraag naar kunstmest. Vooral in Europa heeft het meer MOP (kali) en magnesium producten af kunnen zetten. In totaal 1,54 miljoen ton in het tweede kwartaal, tegenover 1,48 miljoen ton een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2017 lag de verkoop met 1,82 miljoen ton nog hoger. 52% van de winst, goed voor bijna €19 miljoen, is afkomstig uit de verkoop van kali en magnesium.

Meer productie in Canada
De hoge productievolumes in de Duitse mijn van K+S zorgen ervoor dat de resultaten van het bedrijf wereldwijd hoger uitkomen. Naast de Werra-mijn, in deelstaat Thüringen, wordt ook een hogere productie voor de mijn in Canada verwacht. Naar verwachting bereikt deze locatie aan het einde van 2017 een productie van 2 miljoen ton. De fabrikant hoop dat dit voor de lange termijn naar 2,86 miljoen ton kan worden opgeschroefd. Deze nieuwe mijn, in de provincie Saskatchewan, is sinds juli actief.

Vraag uit Zuidoost-Azië
Voor de tweede helft van 2017 wordt wederom groei verwacht. Deels door de vraag vanuit China en India, waar het bedrijf lucratieve deals heeft gesloten. Vooral in Zuidoost-Azië neemt het verkoopvolume toe. Voor heel 2017 verwacht K+S een winst tussen €260 en €360 miljoen, bij een productie van 6,8 tot 7 miljoen ton kunstmest.

Kunstmestproductie stopt in Duitsland in 
droge periodes

Lopende rechtszaak in Duitsland
Enige smet op het blazoen van K+S is de rechtszaak die momenteel loopt tegen de mijn in Werra. De lokale gemeente klaagt het bedrijf namelijk aan, omdat het afvalwater loost in oude mijnen en de Werra-rivier. Hierdoor bedreigt K+S de drinkwatervoorziening, zegt de gemeente Gerstungen. In het huidige kwartaal hopen beide partijen dit dispuut op te lossen. De fabrikant zegt op hun beurt dat het ergens heen moet met hun afvalwater. Lukt dat niet, dan komt de kaliproductie stil te liggen.

Naar verwachting is het probleem met een rechtszaak nog niet opgelost. In droge periodes wordt de kunstmestwinning stilgelegd, door problemen met het afvalwater. In de eerste 6 maanden van 2017 lag het werk al bijna een maand gedwongen stil.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
mdb 16 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875562/grote-vraag-naar-fosfaat-stuwt-resultaat-k-s][/url]
Wat een vies rot spelletje!!!
Wij koeien op moeten ruimen voor fosfaat!
Er is geen fosfaatprobleem!
jvdh 18 Augustus 2017
Wat heeft dit te maken met het fosfaat probleem ?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden