Edith Schippers (Volksgezondheid) en Martijn van Dam (Economische Zaken) menen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen onnodige maatregelen heeft genomen in de fipronilcrisis. De sector heeft ook een eigen verantwoordelijk. "Niet alle verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid ligt bij de NVWA."
In het spoeddebat over de fipronilcrisis verdedigen de bewindslieden Schippers en Van Dam de NVWA. Zij beamen wel dat de communicatie van de NVWA erg rommelig verliep. Schippers: "Dat moet in de toekomst beter." Schippers bevestigt dat de uitspraken van de NVWA-topman in Nieuwsuur het rommelige beeld versterkte. "Een rommelige communicatie hoort bij een crisis. Toch had dit wel beter gemoeten."
Schippers en Van Dam zijn van mening dat de NVWA met de kennis van toen juist gehandeld heeft. "De NVWA heeft geen onnodige maatregelen genomen." Zij benadrukken dat de overheid en ook NVWA nooit volledige zekerheid kan geven over de voedselveiligheid.
Werkgroep opzetten
Lang ging het over de verdeling van de verantwoordelijkheid tussen de overheid en de pluimveehouders. De controle ligt niet alleen bij de NVWA, menen beide bewindslieden. Schippers: "Pluimveehouders hadden de stoffen moeten checken die werden gebruikt in hun stal." Van Dam herhaalde in zijn betoog: "Boeren moeten alles wat op hun bedrijf gebeurt, controleren." Hij wil een werkgroep met de overheid en de belangenbehartigers, die groep moet de zelfcontrole van de sector versterken. Ook wil hij onderzoeken of het mogelijk is dat de NVWA bij meldingen direct signalen kan doorgeven aan de sector.
Vertrouwen geschaad
Van Dam zegt dat het vertrouwen van de pluimveehouders is geschaad. "ChickFriend werd aangeraden door andere boeren, voerleveranciers en zelfs een dierenarts. Ook het IKB-logo op de bus wekte veel vertrouwen bij boeren."
Maatregelenpakket
Van Dam komt met een maatregelenpakket, die de getroffen pluimveehouders moeten helpen om de financiële druk te verminderen. Zij krijgen 1 jaar uitstel van betaling voor belastingen, het diergezondheidsfonds en de aflossing van kredieten voor bedrijven.
Banken kunnen gebruik maken van de garantie 'werkkapitaal', maar dit achten zij niet nodig. Het moet voor de groep pluimveebedrijven makkelijker worden om nieuwe kredieten te krijgen via een borgstellingsfonds. Dit fonds verlaagt het risico voor banken. Van Dam verwacht dat er pluimveebedrijven zijn die de fipronilcrisis niet te boven komen.
Verder wordt een campagne opgestart om het vertrouwen in het Nederlandse ei weer terug te krijgen. Hiervoor wordt geld gewonnen in Brussel. "Mocht dit te weinig zijn, dan trekt het ministerie van Economische Zaken ook geld uit ter ondersteuning van de export", aldus Van Dam.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/agribusiness/artikel/10875661/schippers-en-van-dam-verdedigen-nvwa][/url]