In fipronilcrisis

Schippers en Van Dam verdedigen NVWA

24 Augustus 2017 - Esther de Snoo - 1 reactie

Edith Schippers (Volksgezondheid) en Martijn van Dam (Economische Zaken) menen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen onnodige maatregelen heeft genomen in de fipronilcrisis. De sector heeft ook een eigen verantwoordelijk. "Niet alle verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid ligt bij de NVWA."

In het spoeddebat over de fipronilcrisis verdedigen de bewindslieden Schippers en Van Dam de NVWA. Zij beamen wel dat de communicatie van de NVWA erg rommelig verliep. Schippers: "Dat moet in de toekomst beter." Schippers bevestigt dat de uitspraken van de NVWA-topman in Nieuwsuur het rommelige beeld versterkte. "Een rommelige communicatie hoort bij een crisis. Toch had dit wel beter gemoeten."

Schippers en Van Dam zijn van mening dat de NVWA met de kennis van toen juist gehandeld heeft. "De NVWA heeft geen onnodige maatregelen genomen." Zij benadrukken dat de overheid en ook NVWA nooit volledige zekerheid kan geven over de voedselveiligheid. 

Boeren moeten alles op hun bedrijf controleren

Werkgroep opzetten
Lang ging het over de verdeling van de verantwoordelijkheid tussen de overheid en de pluimveehouders. De controle ligt niet alleen bij de NVWA, menen beide bewindslieden. Schippers: "Pluimveehouders hadden de stoffen moeten checken die werden gebruikt in hun stal." Van Dam herhaalde in zijn betoog: "Boeren moeten alles wat op hun bedrijf gebeurt, controleren." Hij wil een werkgroep met de overheid en de belangenbehartigers, die groep moet de zelfcontrole van de sector versterken. Ook wil hij onderzoeken of het mogelijk is dat de NVWA bij meldingen direct signalen kan doorgeven aan de sector. 

Vertrouwen geschaad
Van Dam zegt dat het vertrouwen van de pluimveehouders is geschaad. "ChickFriend werd aangeraden door andere boeren, voerleveranciers en zelfs een dierenarts. Ook het IKB-logo op de bus wekte veel vertrouwen bij boeren." 

Maatregelenpakket
Van Dam komt met een maatregelenpakket, die de getroffen pluimveehouders moeten helpen om de financiële druk te verminderen. Zij krijgen 1 jaar uitstel van betaling voor belastingen, het diergezondheidsfonds en de aflossing van kredieten voor bedrijven. 

Banken kunnen gebruik maken van de garantie 'werkkapitaal', maar dit achten zij niet nodig. Het moet voor de groep pluimveebedrijven makkelijker worden om nieuwe kredieten te krijgen via een borgstellingsfonds. Dit fonds verlaagt het risico voor banken. Van Dam verwacht dat er pluimveebedrijven zijn die de fipronilcrisis niet te boven komen.

Verder wordt een campagne opgestart om het vertrouwen in het Nederlandse ei weer terug te krijgen. Hiervoor wordt geld gewonnen in Brussel. "Mocht dit te weinig zijn, dan trekt het ministerie van Economische Zaken ook geld uit ter ondersteuning van de export", aldus Van Dam.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
nn 25 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/agribusiness/artikel/10875661/schippers-en-van-dam-verdedigen-nvwa][/url]
Moeten we nu bij het gebruik van paracetemol ook chekken of de werkzame stof klopt? Per pil per verpakking hoe? Als de overheid feiten achterhoud dan dwingt ze iedereen in een klimaat van achterdocht te leven.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden