Na Noord-Brabant

Geitenhouderijen in Gelderland per direct op slot

30 Augustus 2017

Geitenhouderijen in Gelderland mogen niet meer uitbreiden. Dat besluit heeft de Gelderse Staten woensdag 30 augustus genomen. Het besluit is het directe gevolg van eenzelfde verbod dat de provincie Brabant in juli nam. 

Geitenhouders mogen zich niet meer vestigen in Gelderland, noch mogen zij daar uitbreiden. Ook het omschakelen naar geitenhouderijen is verboden. De Gelderse Staten nemen dit besluit, omdat uit onderzoek blijkt dat omwonenden (in een straal van 2 kilometer) van geitenhouderijen meer kans hebben op longontsteking. In 10% van alle gevallen van longontsteking bij omwonenden zou dit het directe gevolg zijn van de geitenhouderij.

In Gelderland groeit de geitensector het snelt

In Gelderland groeit de geitensector het snelst. In de afgelopen 3 jaar is de sector daar met 26% gegroeid. In heel Nederland was dat slechts 16%. In de maand juli zette de provincie Brabant de geitenhouderijen al op slot. Gelderland vreest daardoor een toename in de eigen provincie en roept dat nu een halt toe. 

Over een half jaar nieuwe regels
Het verbod is vastgelegd in een voorbereidingsbesluit. Dit besluit geldt voor een half jaar. Binnen dat termijn bereiden de Gedeputeerde Staten een aanpassing voor van de Verordening Ruimte van Gelderland en stellen Provinciale Staten deze vast.

De provincie verwacht in diezelfde periode ook de uitkomst van het onderzoek naar de effecten van geitenhouderijen op de gezondheid van omwonenden. 

Regenradar
Powered by Agroweer
'Bij Ausnutria verandert weinig met komst Yili'

Inside Melk

'Bij Ausnutria verandert weinig met komst Yili'

Ausnutria koopt handelaar geitenmelk Milkconnect

Nieuws Melk

Ausnutria koopt handelaar geitenmelk Milkconnect

Ravage aan gewassen na overstromingen

Inside Weer

Ravage aan gewassen na overstromingen

Gelderland schrapt stikstofgevoelige grond

Nieuws Stikstof

Gelderland schrapt stikstofgevoelige grond

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief