Van 1905 tot 2010 kende Nederland een ministerie van Landbouw. In kabinet Rutte I werd dit ministerie wegbezuinigd en samengevoegd met Economische Zaken. Volgens diverse bronnen neemt in kabinet Rutte III wel weer een landbouwminister plaats. Wie moet volgens u de nieuwe minister van Landbouw worden?
Carla Dik-Faber (ChristenUnie)
Carla Dik-Faber (1971) is alweer enkele jaren lid van de Tweede Kamer. Daarvoor bekleedde ze een gemeenteraadsfunctie in Veenendaal. Ook zat ze in de Provinciale Staten van Utrecht. Dik-Faber is in Den Haag onder meer landbouwwoordvoerder voor de ChristenUnie.
Volgens Dik-Faber zijn Nederlandse burgers steeds meer vervreemd van de landbouwsector. Daarom pleit zij ervoor om het boerenbedrijf structureel in te bedden in het onderwijs. In diverse media deelt Dik-Faber regelmatig haar visie over de landbouw. Zo vindt ze dat de pachtprijzen in Nederland bizar hoog zijn.
Na Gerda Verburg (CDA) zou Dik-Faber de tweede 'vrouwelijke voorman' van de Nederlandse landbouw kunnen worden.
Jaco Geurts (CDA)
Jaco Geurts (1970) is Kamerlid bij het CDA en neemt als woordvoerder onder meer de sectoren landbouw, visserij en milieu voor zijn rekening. Na zijn trouwerij ging hij aan het werk in de varkenshouderij, waarbij zijn bedrijf uiteindelijk werd getroffen door mond- en klauwzeer. Dat zorgde ervoor dat hij raadslid werd bij de Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV).
In 2006 nam Geurts plaats in de gemeenteraad van Barneveld. Na een gesprek met Annie Schreijer-Pierik belandde hij tevens in de Kamer, ondertussen is hij al sinds 2012 Kamerlid. Geurts zegt zelf "vertrouwd met alle aspecten uit de agrarische sector" te zijn.
Helma Lodders (VVD)
Helma Lodders (1968) is sinds 2010 Kamerlid bij de VVD. Daarnaast is zij momenteel ook woordvoerder voor de sectoren landbouw en pensioenen. Sinds september 2014 is ze tevens voorzitter van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Voordat zij in de Tweede Kamer aantrad, is Lodders van 2002 tot en met 2008 wethouder van Economische Zaken geweest in Zeewolde. Daarna werkte ze tot 2012 als woordvoerder van Natuurbeleid en Arbeidsmarktbeleid.
Dat maakt het haar bekend in de politieke arena en dus geschikt voor de functie van minister van Landbouw.
Tjeerd de Groot (D66)
Tjeerd de Groot (1968) is kamerlid bij D66 en beheert daar portefeuille landbouw en visserij, natuur, dierenwelzijn en voedsel. Hij heeft dit jaar zijn debuut gemaakt in de Tweede Kamer.
De voormalig directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft veel ervaring in de landbouwpolitiek. Zo was hij in het verleden onder andere politiek adviseur van voormalig landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst.
Ook werkte hij als beleidsmedewerker op het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Gezien zijn affiniteit met de landbouw en zijn bestuurlijke ervaring kan De Groot gezien worden als een outsider voor het ministerschap.
Maurits von Martels (CDA)
Maurits von Martels (1960) is lid van het CDA. Hij is onder meer woordvoerder voor de sectoren milieu, glastuinbouw, biotechnologie en biobrandstoffen. Sinds 2010 is hij actief als wethouder in de gemeenteraad van Dalfsen.
Met zijn brief aan de Tweede Kamer over het gezonde boerenverstand werd hij ineens populair. Zijn voorkeursstemmen brachten heb een plaats in de Kamer, waar hij op 17 mei zijn eerste toespraak deed. Doordat Von Martels een goede en praktisch blik heeft op de melkveehouderij, zou hij een goede minister van Landbouw kunnen zijn.
Uri Rosenthal (VVD)
Misschien wordt VVD'er Uri Rosenthal (1945) wel naar voren geschoven als minister van Landbouw. Rosenthal kent de wetten van de politiek als geen ander en is een bekend gezicht op het binnenhof.
Tussen 2010 en 2012 was hij al minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Rutte I. In de afgelopen jaren heeft Rosenthal zich ontpopt als ambassadeur van de Nederlandse varkenshouderij. Sinds 2016 is hij voorzitter van de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij.
Van alle potentiële kandidaten is Rosenthal verreweg de meest ervaren bewindsman.
Heeft u andere suggesties? Benoem ze in een reactie onder het artikel.
Stemmen op de poll is niet langer mogelijk. Suggesties blijven uiteraard welkom.
Dit is een coproductie, mede-auteur is Bart-Jan van Zandwijk.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875819/wie-moet-minister-van-landbouw-worden][/url]
Herm, welke ramp zou je kunnen bedenken die erger is dan wat de Nederlandse landbouw de afgelopen 20 jaar is overkomen onder christelijk-liberaal beleid ?
Ik denk jij zelf kees Maas.