Voor 2024 alles verwijderen

Asbestsector staat voor zware opgave

26 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De komende periode staat er veel te gebeuren in de wereld van asbestsanering. Zo moet voor 2024 alle asbest van de Nederlandse daken zijn verwijderd en moet het binnen 5 jaar mogelijk zijn om met een robot asbest te verwijderen. Althans, als het aan TNO ligt. Dat werd maandag 25 september bekendgemaakt op het Nationale AsbestFeitenCongres.

"Samen staan we voor een grote, en zware, opgave", zo meldt Nicole Kroon, directeur Toezicht bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), op de bijeenkomst. De bovenstaande doelen zijn, volgens Kroon, alleen te behalen door samen te werken. Dat geldt voor inspecties, investeerders en saneerders.

100

miljoen

vierkante meter asbest moet worden verwijderd

In totaal moet 100 miljoen vierkante meter asbest worden verwijderd. Het grootste deel daarvan is afkomstig uit agrarische bedrijfsgebouwen. Het doel is dat de asbest voor 1 januari 2024 verwijderd is.

Robot kan helpen
Nederland loopt wel behoorlijk voor op het gebied van sanering en inspectie. Over 5 jaar kan met 'remote sensing' worden gezien of een stal asbest bevat en de mate waarin die asbest dan aanwezig is.

Daarbij kunnen de platen, met behulp van drones, worden verwijderd en vervangen. De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) werkt aan de ontwikkeling hiervan, zodat asbest in de toekomst op een duurzame manier kan worden hergebruikt. 

Veel stappen gezet
Er zijn de afgelopen periode al grote stappen gezet. Zo zijn per 1 januari 2017 nieuwe certificatieschema's ontwikkeld en zijn de grenswaarden aangescherpt, waardoor er veiliger kan worden gewerkt. Daarnaast voert de inspectie onaangekondigde controles uit. Die controles dragen bij aan een veilige en snelle verwijdering van asbest. Ook is er in mei een convenant gesloten met de Omgevingsdienst. 

Wat er ook gebeurt, het grootste probleem blijft echter de arbeid. Deze hoeveelheid asbest kan namelijk niet eens verwijderd worden, wanneer er 2 keer zo veel arbeiders worden ingezet. Uit het AsbestFeitenCongres blijkt dat de sector er hard aan werkt om genoeg mensen op te leiden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden