Vervangt syngas aardgas?

Veehouders gezocht voor pilot met houtvergasser

4 Oktober 2017 - Veroniek Clerx - 1 reactie

Ondernemer Peter Baars is op zoek naar veehouders die mee willen werken aan een pilot, waarin een kleine elektriciteitscentrale met de naam 'HEC Calore' centraal staat. De centrale werkt op syngas en de vrijkomende warmte wordt omgezet in stalwarmte.

Er zijn meerdere onderzoeksthema's voor deze pilot, zoals de ontwikkelingskosten, de fiscale gevolgen, het bedrijfsrendement en de mogelijkheden voor een SDE+-subsidie. Dinsdag 3 oktober ging het subsidieloket van de Rijksoverheid opnieuw open.

Ontwikkelen van een stroomcentrale
Het doel van de pilot is de ontwikkeling van een stroomcentrale op het bedrijf, die precies de hoeveelheid energie opwekt die de stal nodig heeft voor verwarming. De HEC Calore, wat kachel betekent in het Italiaans, werkt op houtsnippers. Aan het eind van de cyclus blijft houtskool over, dat kan worden gerecycleerd voor bodemverbetering.

Houtskool wordt gebruikt voor bodemverbetering

Onderzoek heeft uitgewezen dat 1 kilowatt elektriciteit, opgewekt met syngas, een dubbele hoeveelheid warmte oplevert. Baars: "De opgewekte elektriciteit kan voor eigen gebruik worden benut, maar het kan ook worden verkocht aan het net. De HEC Calore geeft geen rook of lawaaivervuiling en is volgens de Europese duurzaamheidsnormen ontwikkeld."

Warmtepomp
Baars wil de opgewekte elektriciteit koppelen aan een warmtepomp om de stal te verwarmen. Dit om ervoor te zorgen dat een veehouder niet meer met aardgas hoeft te verwarmen. Een centrale met een opwek van 200 kilowatt levert 400 kilowatt warmte. De centrale kan worden gebouwd op 300 vierkante meter, inclusief de opslagruimte voor de benodigde houtsnippers.

Opschaling is mogelijk, maar dat is wel afhankelijk van de warmtebehoefte op het agrarische bedrijf. "Een centrale van 200 kilowatt verbruikt ongeveer 1.600 ton aan houtsnippers. Dat is dan bij 7.600 verbrandingsuren per jaar. Dat is circa 210 kilo per uur. In Nederland is jaarlijks 100.000 ton onbewerkt afvalhout, zogenaamd A-hout, beschikbaar", legt Baars uit. 

Toename afvalhout door groei van de bouwsector

Bijna alle houtsoorten bruikbaar
Mogelijke houtbronnen, naast afvalhout, zijn singelhout, fruitopstanden en gemeentelijke plantsoenen. Voor de opwek van syngas is vrijwel alle hout bruikbaar. Behalve populier, want die houtsoort bevat, volgens Baars, te veel vocht. Dat zou de droogtunnel van de opwekinstallatie niet aankunnen.

Het syngas-vergassingsprocedé is niet nieuw. In het bosrijke Oostenrijk en in Italië wekken regionale energiecentrales al jaren elektriciteit op met syngas. Baars start deze maand nog met de bouw van een eigen syngascentrale in Italië. Die zal worden gekoppeld aan een kassenproject. Dat bedrijf, dat in 2018 operationeel moet zijn, gaat tevens fungeren als voorbeeldproject in Nederland.

Voor geïnteresseerden organiseert Baars aan het einde van oktober een excursie naar een syngascentrale in de Italiaanse landstreek Veneto.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Ton Westgeest 4 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876073/veehouders-gezocht-voor-pilot-met-houtvergasser][/url]
Wat ik mis is hoeveel CO2 uitstoot heb je en hoeveel broeikasgassen komen er vrij? Ik denk dat je beter zonnepanelen kan hebben. Niet op agrarische grond maar leg eerst eens alle daken vol.
Het zal allemaal wel weer gaan om zoveel mogelijk subsidie binnen te harken..
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Gasmarkt ziet prijs in vier dagen met 25% toenemen

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden