Aldus Commissie Scopaff

Toestemming voor glyfosaat is nog onzeker

6 Oktober 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De lidstaten van de Europese Unie (EU) moeten zo snel mogelijk een besluit nemen over de toelating van het middel glyfosaat. Het gaat om een toelating voor de komende 10 jaar. Nog niet alle landen hebben een standpunt ingenomen. Dat meldt de Commissie Scopaff donderdag 5 oktober.

De Commissie, samengesteld uit vertegenwoordigers van de EU-landen, spraken donderdagavond 5 oktober met elkaar over de toelating van het middel. De lidstaten zijn verdeeld over de toelating voor de komende 10 jaar.

Er is geen reden om het middel te verbieden

Nog geen gelopen race
Het middel mag na 31 december 2017 niet meer gebruikt worden. De Commissie liet weten dat de toelating niet wordt verlengd, zonder de nodige steun vanuit de lidstaten. 

Wat wil Nederland?
Nederland heeft ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie (EC) om het middel voor nog eens 10 jaar toe te staan. Minister Henk Kamp van Economische Zaken ziet geen aanleiding om zijn standpunt te veranderen.

In de Tweede Kamer zijn wel verschillende bedenkingen over het standpunt van minister Kamp. Frankrijk, Oostenrijk en Italië hebben al wel aangegeven om tegen de verlening te stemmen.

Kankerverwekkend?
De EC heeft voorgesteld om het middel nog eens 10 jaar toe te staan. Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid is er geen reden om glyfosaat te verbieden.

De tegenstanders van het middel wijzen naar een studie van de WHO (World Health Organization), waaruit blijkt dat het middel kankerverwekkend zou zijn. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid ziet daar geen aanleiding voor. 

De Commissie Scopaff zal op 23 oktober weer bij elkaar komen om verder te praten over de eventuele toelating van het middel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden