USDA stelt exportraming bij

Suikerexport neemt toe: prijzen moeten dalen

6 Oktober 2017 - Kimberly Bakker

De suikerexport in de Europese Unie zal harder stijgen, dan eerder werd gedacht. Deze exportraming is bijgesteld naar aanleiding van het vervallen van het suikerquotum. Echter, de toename in de export heeft ook een nadelige kant: de suikerprijzen zullen gaan dalen.

Het Amerikaanse ministerie voor Landbouw (het USDA) verhoogde haar exportraming voor de Europese suikermarkt tot 2.5 miljoen ton. Dat is de hoogste verwachting in 8 jaar tijd. Deze nieuwe exportraming ligt 300.000 ton boven de eerdere verwachtingen van het USDA. 

USDA voorspelt export minder dan andere partijen

Echter, dit cijfer ligt nog altijd lager dan de verwachtingen van andere partijen. Zo verwacht de Internationale Suikerorganisatie dat er 2.8 miljoen ton suiker zal worden geëxporteerd vanuit de Europese Unie (EU).

Vorig jaar kwam de Europese suikerexport nog uit op 1.5 miljoen ton. De fikse stijging van de export hangt uiteraard samen met het verlopen van het suikerquotum op zondag 1 oktober 2017.

Prijzen kunnen alleen maar naar beneden
De hogere exportcijfers maken dat de Europese Unie waarschijnlijk de vierde grootste suikerexporteur ter wereld wordt, na Brazilië, Thailand en Australië. Daartegenover staat wel dat de Europese suikerprijzen moeten dalen om concurrerend te zijn op de wereldmarkt, zo meldt het rapport van het USDA. 

"De kwalitatief goede suiker in Europa zou een prijspremie kunnen opleveren, maar die moet wel worden beperkt als de EU haar exportambities wil bereiken", zo meldt het USDA. Wel hebben de Europese suikerprijzen zich de afgelopen tijd behoorlijk vast getoond, ondanks de slechte vooruitzichten voor de markt. 

Toekomstvisie overdreven?
Credit Suisse, een Zwitserse financiële dienstverlener, meldde vorige maand nog dat de suikerprijs in Europa boven de €450 per ton noteerde. Volgens de dienstverlener gaat het om een vrij bescheiden daling. "Dit komt nog niet eens in de buurt van een ineenstorting van de markt, die door sommigen werd voorspeld", aldus Credit Suisse.

Neerwaartse druk is te verwachten

Het USDA is het daar niet mee eens. Zonder een gegarandeerde suikerbietenprijs, die de vloer onder de kosten vastzet, kan de suikerprijs in de EU de wereldmarktprijzen alleen maar volgen. 

Daarnaast zijn de Europese suikerverwerkers ook druk bezig met een competitie om marktaandeel te winnen in de periode na het suikerquotum. Dit kan voor verdere neerwaartse druk op de prijzen zorgen, zo meldt het Amerikaanse ministerie voor Landbouw. 

Op de beurs in Londen noteerde witte suiker vrijdag 6 oktober $378,40 per ton, omgerekend naar euro's is dat €323 per ton. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden