Dat blijkt uit het regeerakkoord

Boer kan vanaf nu vuist maken in de keten

10 Oktober 2017 - 4 reacties

Boeren kunnen hun positie in de keten verder gaan versterken. De mededingingswet wordt hiervoor aangepast. Ook gaat de overheid erop toezien dat boeren meer geld krijgen, wanneer zij duurzamer produceren dan nodig. Dat blijkt uit het regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst', dat kabinet-Rutte III vandaag, dinsdag 10 oktober, presenteert.

De mededingingswet wordt aangepast, zodat er een samenwerking tussen land- en tuinbouworganisaties mogelijk wordt. Het doel hiervan is om de machtsongelijkheid in de keten op te heffen.

De ACM (Autoriteit Consument en Markt) gaat ervoor zorgen dat boeren en tuinders, die duurzamer produceren dan de wet voorschrijft, extra inkomsten ontvangen van de afnemers. Ook zal er meer aandacht zijn voor kringlooplandbouw en de dalende bodemvruchtbaarheid.

75

miljoen

 euro voor jonge boeren

Jonge boeren krijgen fonds
Er komt een bedrijfsovernamefonds voor de ondersteuning van jonge boeren. Hiervoor is €25 miljoen in 2018 en €50 miljoen in 2019 gereserveerd. De verkoop van streekproducten en stadslandbouw wordt gestimuleerd. 

Ook wordt de financiering van onderzoek makkelijker gemaakt. De overheid kan sectorale afspraken algemeen verbindend verklaren. Dit op verzoek van de belangenbehartigersorganisaties. Voordeel is dat het eenvoudiger wordt om financiering van onderzoek voor elkaar te krijgen of het verplichten van een duurzaamheidsstandaard. 

(Tekst gaat verder onder tweet)

Geld voor sanering varkenshouderij
Een sanering van de varkenshouderij zal gaan plaatsvinden in veedichte gebieden. Dit gebeurt in samenspraak met de provincie, met name de provincie Noord-Brabant. De warme sanering wordt bekostigd, middels een cofinancieringsfonds waarvoor €100 miljoen in 2018 en eenzelfde bedrag in 2019 is gereserveerd. 

De NVWA krijgt er €20 miljoen bij voor de verscherping van het toezicht op de dierenwelzijn en de voedselveiligheid. 

(Tekst gaat verder onder tweet)

Mogelijk wordt de PAS (de stikstofregels) aangepast, wanneer dat nodig blijkt. Dit is een gevolg van uitspraken van het Europese Hof. Ook valt groen onderwijs voortaan onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarnaast gaat ook de inkomsten-, winst- en vermogensbelasting omlaag. 

Vertrouwen in de toekomst
Het regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst' van kabinet-Rutte III (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) bevat 54 pagina's. Informateur Gerrit Zalm (VVD) overhandigde op dinsdag 10 oktober 2017 zijn eindverslag.

Aansluitend presenteerden de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hun regeerakkoord. De Kamerfracties van de onderhandelende partijen stemden maandag 9 oktober in met het conceptregeerakkoord. Kabinet-Rutte III heeft bijna 7 maanden geformeerd. 

Bekijk hier het regeerakkoord

Bekijk hier de andere berichten over het regeerakkoord.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
ome henk 11 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876143/boer-kan-vanaf-nu-vuist-maken-in-de-keten][/url]
Mooi, dan kunnen we nu een aardappelpool oprichten in Nederland die alle cons. aardappelen voor ons richting de industrie verkoopt.
Ton Westgeest 12 Oktober 2017
De ACM gaat erop toezien dat boeren hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen...

Kijk toch nog een pluspuntje!!!
Melkfabrieken maak je borst maar nat
Kjol 13 Oktober 2017
Bovenwettelijke eisen gelden ongeveer al voor elk agrarisch product. Meerprijs krijg je sowieso al aangezien je met een alleen wettelijk product geen kant meer op kant en dus weinig waard is.
Ton Westgeest 13 Oktober 2017
"Meerprijs krijg je sowieso al aangezien je met een alleen wettelijk product geen kant meer op kant en dus weinig waard is".

Als je zo redeneert Kjol, dan heet het geen meerprijs maar een chantageprijs.....
Wet 13 Oktober 2017
Of de regelgeving voldoet niet meerjQuery21104136336694816748_1507920743414
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief