Blijkt uit het regeerakkoord

Methaanreductie heeft prioriteit in Rutte III

10 Oktober 2017 - Wouter Baan - 22 reacties

In het vandaag, dinsdag 10 oktober, gepresenteerde regeerakkoord van kabinet-Rutte III staat dat de uitstoot van methaan omlaag moet. Het nieuwe kabinet gaat, qua emissiereductie, scherper aan de wind zeilen dan de Europese Unie voorschrijft.

Het nieuwe kabinet ziet het als een plicht om het klimaatakkoord op te volgen. In dit akkoord staat dat een temperatuurstijging maximaal 1,5 graden Celsius mag bedragen. Om hieraan te voldoen, streeft de Europese Unie streeft naar een reductie van 40% van broeikasgassen in 2030. Het nieuwe kabinet legt de lat hoger dan de richtlijnen uit Brussel en stuurt aan op een halvering (49%).

Geen volume beperkende maatregelen 

Reductie in landbouw
In totaal wil het nieuwe kabinet in 2030 zo'n 55 miljoen ton broeikasreductie realiseren, waarvan 3,5 miljoen ton uit de landbouw. Onder andere door minder methaanuitstoot (1 miljoen ton), slimmer landgebruik (1,5 miljoen ton) en de kas te gebruiken als energiebron (1 miljoen ton). Daarbij hebben technische maatregelen, zoals mestverwerking en voedselmix, de voorkeur boven volumebeperkende maatregelen. 

Extra zonne-energie en biobrandstoffen zijn stimulerende maatregelen die het kabinet op het oog heeft. De afspraken zullen verankerd worden in een nieuw klimaat- en energieakkoord.  

Begroting van €4 miljard 
Het nieuwe kabinet stuurt verder ook aan op extra wind op zee, elektrische auto’s, en klimaatneutraal bouwen. Daarnaast moeten de kolencentrales uiterlijk in 2030 dicht zijn. Wel zegt kabinet Rutte III dat de maatregelen onder geen beding de Nederlandse concurrentiepositie mogen schaden. Per saldo stelt het kabinet bijna €4 miljard beschikbaar voor klimaat- en energietransities.

Bekijk hier de andere berichten over het regeerakkoord.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
john 10 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876147/methaanreductie-heeft-prioriteit-in-rutte-iii][/url]
En dat is ook de reden waarom er geen varkensrechten naar de melkveehouderij gaan.. gelukkig wel een warme sanering voor de liefhebbers.
Bertje 10 Oktober 2017
Prijs de dag niet voor het avond wordt John.
down under 10 Oktober 2017
Bertje en dan moet de dag ook nog eens beginnen!
Bas 10 Oktober 2017
Ik lees in het akkoord: warme sanering varkens
Houderij in met name noord Brabant :(((
vlaming 10 Oktober 2017
minder koeien en zelf gras gaan eten
Kjol 10 Oktober 2017
Verzuipen in warm water
Ton Westgeest 10 Oktober 2017
Dit is weer de zoveelste gemiste kans van de agrarisch sector. Niemand die het voor elkaar krijgt om de veehouderij in een goed daglicht te zetten. Ze struikelen over elkaar heen om de duurzaamste te zijn maar om te vertellen hoe goed we het doen lukt niemand.
We hebben zonnepanelen, we voeren de koeien uit reststromen van de consumptie industrie. Bierbostel/afval van de bierindustrie, allerlei soorten aardappelafval van de patat en aardappel industrie, uitgeperste afvalkoek van de palmolie en lijnzaadindustrie, de hullen/schillen van de soja bonen, afval van de maisindustrie zgn. maisgluten etc. We hebben als agrarische sector een belangrijke taak alleen al als afvalverwerker. Wat zou er een extra CO2 in de lucht komen als er geen agrarische sector was. Ik denk dat we als sector al CO2 neutraal zijn, reken maar eens uit!!!
Nu komt er een nieuwe man bij de LTO....het eerste wat hij zegt "we gaan ons sterk maken voor methaanreductie"! Wat een verstand!%$#@$%^&* Dan is het toch logchies dat zo'n kansloos nieuw kabinet daar direct op inhakt!
Kjol 11 Oktober 2017
De landbouw gaat misbruikt worden om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen, de CO2 uitstoot verlagen bij de industrie etc waar veel mensen werkzaam zijn in onhaalbaar aangezien deze bedrijven dan vertrekken ivm te hoge kosten. Ook de CO2 uitstoot zwaarder belasten gaat niet gebeuren, dan zou dit internationaal moeten, veel landen trekken zich echter al terug uit het Kyoto akkoord. De agrarische sector moet nu donders op gaan letten dat we nu niet met een mooi verhaal in de val worden gelokt. De minister van Klimaat kan ons nog raar gaan verassen.
Kjol 11 Oktober 2017
Nu dit intern bij de formerende partijen allang duidelijk is begrijp ik ook waarom het voor hen onwenselijk is om een minister van landbouw aan het werk te zetten, dat zou alleen maar belemmerend werken.
Abonnee
erik 11 Oktober 2017
vergeet even niet dat methaan 15 tot 20 maal schadelijker is dan CO2. Koeien zijn kampioenen methaanuitstoot, dat vergeten we dan gemakshalve maar even?. Ik heb de laatste tijd voldoende neerslag gehad en geloof wel in klimaatverandering en vindt dat we veel moeten doen om het niet (nog) erger te maken
Abonnee
betweter 11 Oktober 2017
en volgend jaar droge zomer!
het is toch altijd anders dan ze denken
Abonnee
erik 11 Oktober 2017
wel eens van struisvogelpolitiek gehoord, betweter?
Met je kop in het zand bijten ze je in je kont! Die zag je niet aankomen zeker!!
Kjol 11 Oktober 2017
Erik je hebt gelijk met methaanuitstoot in de veehouderij, de uitstoot op dit vlak fors verminderen is voor de politiek idd de goedkoopste oplossing. De boeren zullen echter voor hoge kosten komen te staan en kunnen geen kant op.
Abonnee
erik 11 Oktober 2017
je moet dus niet voor je problemen weg willen lopen. En net als ieder ander kan het kabinet elke euro maar één keer uitgeven. Wat ik een grote gemiste kans vindt is dat de luchtvaart(vakantie!!) en de scheepvaart weer buiten spel blijven en niet hun verantwoording hoeven te nemen
Abonnee
dago 11 Oktober 2017
erik schreef:
wel eens van struisvogelpolitiek gehoord, betweter?
Met je kop in het zand bijten ze je in je kont! Die zag je niet aankomen zeker!!



Altijd fijn dit soort reacties, als je niet met het klimaatverhaal eens bent doe je aan struisvogelpolitiek, wat een onzin. In je eigen verhaal staat geen enkele onderbouwing, alleen dat je iets gelooft.
vlaming 11 Oktober 2017
methaan komt niet voor in hoge concentraties erik maar is inderdaad een sterk broeikasgas.
Daardoor is het verantwoordelijk voor ongeveer 15 % van de opwarming van de aarde.
Maar methaan wordt ook uitgestoten bij de ontginning van aardolie en aardgas, ook komt veel methaan vrij bij de rijstteelt.
Wat echter niet in rekening gebracht wordt is dat runderen gras eten en die grasteelt zorgt dat er enorm veel co² vastgelegd wordt.
45 % van de wereldlandbouwoppervlakte is gras,
geen koeien = gras eten

Als je het klimaat wil helpen moet je fossiele brandstoffen aanpakken al de rest heeft je een vals gevoel.
Zo van, ik minder met vlees en melk maar ik blijf rijden en vliegen. = klimaat gaat er verder op achteruit
Kjol 11 Oktober 2017
Zoals Erik denkt is ongeveer ook zoals velen in Den Haag en daarbuiten tegen de landbouw aankijken. Ongewild en van geen kwaad bewustzijnde wordt de landbouw verweten en groot probleem te veroorzaken en deze onder dreiging van van alles op te moeten lossen. De industrie, luchtvaart en alles waar de burger meer gevoel mee heeft worden op deze manier weer ontzien. Milieuorganisaties ondersteunen dit ten volle met een zeer gewiekste manier van propaganda maken en het makke LTO waait met alle winden mee en probeert op een ,wij denken mee, met iedereen vrienden te blijven.
Kjol 11 Oktober 2017
Ik wens vooral de veehouderij veel sterkte de komende kabinetsperiode. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Abonnee
erik 11 Oktober 2017
Misschien moeten meer landbouwers ook eens over de schutting kijken en niet altijd naar anderen wijzen. Kijk eerts wat je zelf kunt betekenen en wijs dan naar een ander.
methaangeleerde 11 Oktober 2017
methaan komt voor bijna 100% uit de natuur vrij door vertering van plantenresten en bladeren. En de ministers laten zich vals voorlichten door de milieulobby. Wat gebeurd er met een autoairco en een koelkast in bv afrika bij einde levensduur?
vlaming 11 Oktober 2017
Erik

Hier in vlaanderen is de veeteelt volgens de vlaamse milieumaatschappij verantwoordelijk voor 5 % van de uitstoot van broeistofgassen, 3.5% vlees(rund, varken en kip) en 1.5% melk
dus enkel en alleen focussen op landbouw zoals jij en vele anderen komt het klimaat zeker niet ten goede, geeft enkel een vals gevoel.

In plaats van mee te lopen met de kudde naïevelingen, bekijk een keer de feiten.
Abonnee
erik 11 Oktober 2017
ik zou pas naar anderen gaan wijzen als je zelf al goed bezig bent, ongeacht hoe groot of klein je bijdrage is. Maar kennelijk wil men dat hier niet horen, en ligt het altijd ergens anders. Nou succes ermee
Ton Westgeest 11 Oktober 2017
"methaan 15 tot 20 maal schadelijker is dan CO2. Koeien zijn kampioenen methaanuitstoot,"

Als je zo geobsedeerd door de koeien Erik en je wilt niet inzien dat er massa's andere, ergere kampioenen zijn van veroorzakers van broeikasgas dan moeten we de weidegang bij koeien helemaal afschaffen. De koeien met een uitgerekend rantsoen het hele jaar door stoten namelijk veel minder methaan uit dan de koeien die buiten lopen (mischien een dingetje voor het nieuwe kabinet, koeien allemaal naar binnen!).
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden