Van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Wordt Carola Schouten landbouwminister?

18 Oktober 2017 - 3 reacties

Het gonst van de geruchten wie de nieuwe minister van Landbouw wordt. Het lijkt er steeds meer op dat de nieuwe bewindspersoon uit de gelederen van de ChristenUnie komt. Door deze partij zouden 2 personen zijn voorgedragen. Voorwaarde zou zijn dat landbouw een eigen ministerie krijgt. 

Dit artikel is een update.

De Telegraaf meldt dat Carola Schouten de nieuwe bewindspersoon wordt op het ministerie van Landbouw, Voedselkwaliteit en Regio. De ChristenUnie zou daarbij ‘geëist’ hebben dat landbouw een eigen ministerie krijgt, met een zelfstandige begroting. Het aantal ministeries zou zodoende van 11 worden uitgebreid naar 12. Sinds 2011 is Schouten lid van de Tweede Kamer. 

In haar debuutjaar werd ze door de parlementaire pers direct verkozen tot Politiek talent van het jaar. Schouten studeerde ‘Bedrijfskunde’ aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en is van boeren komaf.

Haar ouders runden een melkveebedrijf in een van de noordelijke provincies. Haar vader overleed toen zij 9 jaar was waarna haar moeder nog een aantal jaren het bedrijf voorzette en tegelijk haar drie dochters opvoedde. Schouten staat bekend in de sector als een sterke persoonlijkheid met een grote dossierkennis. Haar mogelijke komst wordt positief ontvangen.

Overigens wordt Schouten genoemd als kandidaat voor meerdere posten. Gisteren, 17 oktober, werd Schouten genoemd in het AD als vicepremier in Rutte III.

Burgermeester van Deventer genoemd
Volgens de NOS heeft de ChristenUnie Andries Heidema naar voren geschoven als de nieuwe landbouwminister. Heidema is sinds 2007 de burgermeester van Deventer. Daarvoor was hij burgermeester van de gemeente Neder-Betuwe. Heidema heeft een achtergrond in de landbouw. Zo studeerde hij ‘landinrichtingswetenschappen’ aan de landbouwuniversiteit in Wageningen.

Voor zijn burgermeesterschap werkte Andries Heidema op het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM).

Aan de persoon Heidema kleeft overigens wel een kanttekening. In 2010 was hij betrokken bij een eenzijdig motorongeluk, waarbij hij een dubbele beenbreuk opliep. Heidema droeg daarbij geen helm, ook bezat hij destijds geen motorrijbewijs.

Meer CU-kandidaten
Volgens eigen bronnen is het momenteel aan de CU om een landbouwminister te leveren en worden ook de Groningse landbouwgedeputeerde Henk Staghouwer en Dick Pouwels, voorzitter van het college van bestuur van de HAS in Den Bosch genoemd als mogelijke kandidaten. 

CDA-kandidaten 
Ook uit het CDA-kamp worden 2 namen genoemd. Vorige week werd Europarlementariër Esther de Lange door diverse media genoemd als nieuwe landbouwminister.

Ook Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde van de provincie Gelderland, werd toen in de wandelgangen genoemd.

 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Henk 18 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10876231/wordt-carola-schouten-landbouwminister][/url]
Aan de persoon Heidema kleeft overigens wel een kanttekening. In 2010 was hij betrokken bij een eenzijdig motorongeluk, waarbij hij een dubbele beenbreuk opliep. Heidema droeg daarbij geen helm, ook bezat hij destijds geen motorrijbewijs........Wat een flauwekul om dit te noemen.
W.Bemelmans 18 Oktober 2017
Hopelijk krijgen we nu wel eens een landbouw minister met ballen , we hebben al te lang met van die stumpers gehad die geen verstand van
boeren hadden en ook geen interesse in de landbouw hebben.
Koegors 18 Oktober 2017
Een beetje rommelig bericht. Schouten komt bijvoorbeeld niet uit 'een van de noordelijke provincies', maar uit Brabant, uit het rivierengebied, zoals in diverse andere media te lezen is.
Boer Joop 20 Oktober 2017
Carola Jij bent onze nieuwe hoop naar een betere en rechtvaardigere toekomst U bent zeer welkom .......
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Politiek Kabinet Rutte IV

BBB juicht niet voor keuze Staghouwer tot minister

Nieuws Caroline van der Plas

BoerBurgerBeweging groter dan CDA in peiling

Politiek Kabinet Rutte IV

Henk Staghouwer wordt minister van Landbouw

Nieuws Stikstof

Ambtenaren LNV wilden knallen met opkooprapport

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief