Donderdag beëdiging

'Carola Schouten begrijpt het boerenleven'

23 Oktober 2017 - 3 reacties

Carola Schouten zal donderdag 26 oktober beëdigd worden als de nieuwe minister van Landbouw, Voedselkwaliteit en Natuur. Ze is lid van ChristenUnie. Boeren krijgen hiermee voor het eerst in 7 jaar weer een eigen ministerie. Schouten is boerendochter en snapt het leven op een boerderij. 

Afgelopen zaterdag, 21 oktober, ging Schouten op gesprek bij Mark Rutte. Schouten is de beoogd minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Donderdag 26 oktober zal haar benoeming officieel worden.

Maandagochtend zijn de ambtenaren van het departement van Economische Zaken ingelicht over de splitsing van het departement in een ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en LNV. Donderdag zal de splitsing een feit zijn.

Zegen
De landbouwsector heeft positief gereageerd op de benoeming van Schouten en is verrast over de keuze voor een eigen departement. Het CDA heeft in de onderhandelingen gehamerd op een eigen ministerie. Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, is zeer verheugd. "Het is fantastisch nieuws. Schouten deugt. Ze kent haar dossiers, en weet waar ze over gaan, ze houdt niet van gezwabber en komt van een boerderij." Calon typeert haar als een 'sterke vrouw', die veel aandacht heeft voor landbouw en het rentmeesterschap van de landbouw begrijpt. "Haar komst is een zegen voor de landbouw."

Blij verrast
Ook POV-voorzitter Ingrid Jansen reageert in een persbericht enthousiast. Jansen: "Zij heeft direct na haar benoeming laten weten zeer gemotiveerd te zijn om zich in te zetten voor boeren, tuinders en vissers. Dat klinkt ons als muziek in de oren. Wij werken graag met haar samen."

Het is van groot belang dat de agrarische sector een eigen ministerie heeft, vindt Jansen. "Nederland is koploper op het gebied van landbouwexport, innovatie, diergezondheid en dierenwelzijn. In het buitenland wordt met grote bewondering naar onze agrarische sector gekeken."

De POV wil zo snel mogelijk met Schouten in gesprek over de inzet van de €200 miljoen voor een warme sanering van de varkenshouderij en de afschaffing van de POR-regeling.

Na 7 jaar weer een eigen ministerie
Nederland heeft vanaf 1935 tot 2010 een ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), of een vergelijkbare naam, gehad. Ook het landbouwonderwijs en de WUR vielen onder dit ministerie.

Na de formatie van kabinet-Rutte I (2010) werd landbouw ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Bij de formatie van kabinet-Rutte II werd de naam verkort tot het ministerie van Economische Zaken en verdween Landbouw bij de benaming van het departement. In Rutte III is onder invloed van het CDA en ChristenUnie het ministerie van LNV terug.

Mede-auteur is Bart-Jan van Zandwijk

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
jpkievit 24 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876294/carola-schouten-begrijpt-het-boerenleven][/url]
Haar opdracht als minister wordt gangbaar geteelde producten meer biologisch temaken
Sjef O 24 Oktober 2017
Kievitsei
Zeurpiet
Hans 24 Oktober 2017
Lijkt mij een erg integere vrouw. Zal het nog best lastig krijgen.
Johannes 24 Oktober 2017
Terecht natuurlijk een apart ministerie van LNV, maar wat een gehannes van dat stel politieke hansworsten. Een paar jaar geleden Landbouw compleet wegmoffelen onder EZ en nu toch maar weer een apart ministerie. Dat getuigt niet echt van stabiliteit en visie.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox