Licentie voor 3 of 5 jaar

Duitsland en Frankrijk bepalen lot van glyfosaat

23 Oktober 2017 - Niels van der Boom - 6 reacties

Als het aan Frankrijk en Duitsland ligt, krijgen boeren nog 3 tot 5 jaar de tijd om te wennen aan een werkwijze waarbij geen glyfosaat wordt ingezet. De Franse minister van Ecologie trad duidelijk naar voren in de pers. Duitsland deelt die mening. De 2 landen kunnen een licentie maken of breken.

De situatie voor de herlicensering van glyfosaat ziet er somber uit. In het debat lopen de emoties hoog op. Milieuorganisaties zien de herbicide liever meteen verdwijnen. Agrarisch ondernemers en belangenbehartigers prediken juist het verhaal dat, met behulp van glyfosaat, fors minder grondbewerking hoeft worden uitgevoerd. Dat heeft tal van voordelen voor mens en milieu. De Europese politiek heeft het laatste zegje. Hun mening wordt steeds duidelijker.

De emoties in het glyfosaatdebat lopen hoog op

Milieucommissie is duidelijk
Op donderdag 19 oktober stemde de milieucommissie van het Europees Parlement (EP) al tegen een verlenging van 5 of 10 jaar. Zij pleiten voor een verlenging tot 2021; 39 stemmen waren voor, 9 tegen en 10 onthielden zich van een stemming. Woensdag 25 oktober stemt de Europese Commissie (EC) over een toelating. In tegenstelling tot de milieucommissie hebben zij wel een bindende kracht.

3, 5 of 7 jaar
Meer dan 12 lidstaten zijn voor een hernieuwing van de glyfosaatlicentie in de EU. Echter, Duitsland en Frankrijk vertegenwoordigen de grootste groep Europeanen. Daardoor wegen hun meningen zwaarder dan die van Nederland of Denemarken. In een interview op de Franse radiozender RTL stelde Nicolas Hulot, minister van Ecologie, dat een verlenging voor 3 tot 5 jaar haalbaar is. Daarbij hanteert hij 5 als het maximale. Volgens hem is 3 jaar ook voldoende. In de tussentijd kan de sector alternatieven onderzoeken. De Franse landbouwminister Stéphane Travert is voorstander van een verlenging voor 5 tot 7 jaar.

2-3

jaar

krijgt glyfosaat van Duitsland

Duitse politiek
Volgens de Duitse krant Tagesspiegel ligt de Duitse mening in lijn met die van Frankrijk. Landbouwminister Christian Schmidt is voor een verlenging van 2 tot 3 jaar. Over het Duitse standpunt wordt momenteel overlegd binnen de Duitse ministeries voor Economie en Milieu. Daarbij hebben onze oosterburen te maken met de 'groenen' in hun nieuwe parlement. Zij zijn kandidaat voor de ministerspost die gaat over het milieu. Komen ze aan de macht, dan gaat er een heel andere wind waaien in de landelijke Duitse politiek.

Strijd niet gestreden
Aanstaande woensdag, 25 oktober, moet een duidelijk ja of nee te horen zijn. Gebeurt dit niet, dan wordt de licentie met 10 jaar verlengd door de Europese Commissie. Van 16 lidstaten wordt verwacht dat zij geen duidelijk oordeel geven. Goed voor 65% van de Europese bevolking en 12 hebben zich reeds uitgesproken.

Een harde ja of nee van Frankrijk en Duitsland kan een andere uitkomst geven. Is er geen overgrote meerderheid, dan neemt de Commissie zelf een besluit. Daar is EU-commissaris Vytenis Andriukaitis duidelijk over. Een veiligstelling voor 10 jaar behoort daarmee nog altijd tot de mogelijkheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
mij 23 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876296/duitsland-en-frankrijk-bepalen-lot-van-glyfosaat][/url]
manmanman wat zijn ze weer lekker bezig! wat is het alternatief??? ik denk dat het milieu er weer op achter uit gaat als ze dit verbieden want dan moeten we dus vaker en met duurdere middelen aan de gang!
Abonnee
mafex 24 Oktober 2017
alle alternatieven zijn duurder, en ook schadelijker, meer brandstof verbruiken, meer slijtage meer uren maken
hopelijk komt men tot inzicht
inspraak zonder inzicht, lijdt tot uitspraak zonder uitzicht
Jan 24 Oktober 2017
@mij.. wat is het alternatief? zou minder productie tegen een hogere prijs je een goed alternatief lijken? meer handwerk betekent dan wel een minder snelle schaalvergroting. is dat een slecht vooruitzicht?
schoenmakers1 24 Oktober 2017
Jan schreef:
@mij.. wat is het alternatief? zou minder productie tegen een hogere prijs je een goed alternatief lijken? meer handwerk betekent dan wel een minder snelle schaalvergroting. is dat een slecht vooruitzicht?

de wereldmarkt zal er voor zorgen dat dit niet tot een hogere prijs leidt
Kjol 24 Oktober 2017
Is 30 jaar terug in de tijd gaan vooruitgang?
Westbrabander 24 Oktober 2017
De 1 miljoen ondertekenaars van het burgeriniatief tegen glyfosaat zijn gelukkig bereid om ons in de toekomst te komen helpen met het extra handwerk.
Jan 25 Oktober 2017
@schoenmakers1 De EU bepaalt dat de grenzen onbeperkt open moeten. Als u daarvoor hebt gekozen zit u voor de toekomst op de blaren.

Wie bepaalt dat u voor de wereldmarkt met twijfelachtige kwaliteiten moet produceren? Is er een wereldmarkt voor pootgoed en graszaad? of voor biologische groeten? Nee, want de klant koopt eerstens op basis van kwaliteit en is bereid er voor te betalen Vakmanschap en kwaliteit zijn slecht te verenigen met grootschaligheid.

@Kjol. terugkeren op een foute beslissing is wel eens nodig op de weg vooruit.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden