In Oost-Brabant

Waterschap moet deel waterschade vergoeden

23 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Na alle wateroverlast in mei en juni 2016 ontving Waterschap De Dommel 323 schadeclaims. In 41 gevallen is het waterschap verplicht een gedeelte van het schadebedrag uit te keren. In deze gevallen is het waterschap iets te verwijten, zo oordeelt een expert.

Er hebben 323 personen een schadeclaim ingediend. Het gaat vooral om agrarische ondernemers die waterschade hadden aan hun gewassen en percelen. In juli van dit jaar werden 50 schadedossiers beoordeeld en daar kwam uit dat het waterschap iets te verwijten viel. Een schade-expert heeft opnieuw onderzoek gedaan, waarna 41 personen daadwerkelijk een bedrag krijgen uitgekeerd. Dat meldt het waterschap op hun website.

50

procent

van het schadebedrag wordt maximaal uitgekeerd

Waterafvoer belemmerd
Er zijn in totaal 13 oorzaken aangewezen, waarbij het waterschap iets te verwijten valt. Deze zaken komen terug in de 50 dossiers. Het gaat om een verstopte duiker, ondermaatse sloot of niet uitgevoerde maaiwerkzaamheden. Hierdoor is de waterafvoer belemmerd. Een schade-expert oordeelt dat in 41 gevallen de schade hierdoor is veroorzaakt of verergert. De vergoedingen die worden uitgekeerd lopen uiteen van 2,5% tot 50% van de geclaimde schade.

Niet alles opgelost
Nog 9 dossiers blijven onopgelost. In 3 gevallen omdat de schade niet toe te rekenen valt aan het waterschap. In 6 andere gevallen moet de schade-indiener zijn schade verder inzichtelijk maken. De gedupeerden zijn inmiddels allemaal ingelicht over de uitspraak.

Meer geld voor klimaat
Het waterschap heeft gedupeerden bezocht en per geval een rapport opgemaakt. Hieruit is gebleken dat er in veel gevallen meerdere oorzaken worden genoemd. Verzekeraar Centraal Beheer heeft de dossiers beoordeeld, wat veel tijd in beslag neemt.

Het waterschapsbestuur heeft inmiddels besloten €10 tot €15 miljoen extra te investeren in een klimaatbestendiger watersysteem. Het plan wordt nu uitgewerkt en uitgevoerd. Toch oordeelt het dat wateroverlast nooit 100% is te voorkomen. Tussen eind mei en eind juni viel vorig jaar lokaal ruim 300 millimeter regen, 5 keer het gemiddelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden