Met betaalde versie

Nog meer data in Boer&Bunder app

23 Oktober 2017 - Niels van der Boom

De vernieuwde versie van Boer&Bunder, een programma waarmee je gegevens van Nederlandse landbouwpercelen kunt bekijken, is maandag 23 oktober gelanceerd door Dacom. Voor het eerst is er een betaalde versie, waarbij gebruikers over flink meer data kunnen beschikken.

Was Boer&Bunder in het verleden vooral een leuke 'gimmick', om te zien wat voor bouwplan de buurman hanteert en hoe groot een perceel nu echt is, nu slaat het programma een serieuze weg in. Crop-R, het bedrijf achter B&B, werd in september 2016 door Dacom overgenomen. Zij namen ook het stokje over van de agrarische spionagedienst. Tijdens de Dutch Design Week is versie 2.0 gelanceerd.

Voor het eerst is er een betaalde versie

Meer data beschikbaar
Echt spioneren is het natuurlijk niet. Het bedrijf gebruikt datasets van de overheid, die door de overheid openbaar beschikbaar zijn gesteld, die Dacom zelf in huis heeft of die van Alterra afkomstig zijn. Nieuw in Boer&Bunder 2.0 is een forse uitbreiding van de data. Naast de teelthistorie kun je op perceelniveau zien wat de grondsoorten zijn, of het een grondwaterbeschermingsgebied betreft, een no-fly zone voor drones heerst, actuele satellietbeelden, natuurbeheer en eigendom van een perceel. De data wordt niet alleen op een perceel weergegeven maar, nu ook op landsniveau.

Betaalde omgeving
Om de investeringskosten terug te verdienen is er nu voor het eerst een abonnementenstructuur aangebracht. Voor €150 per jaar kun je de teelthistorie vanaf 2009 volgen. Dat is in de gratis versie teruggebracht tot 3 jaar. Daarnaast zijn alle satellietbeelden inzichtelijk, kun je 9 kaartlagen toevoegen, heb je een zoekfunctie en is het mogelijk om rapporten van percelen te maken en die te exporteren via PDF.

Applicatie vooral leuk
Boer&Bunder blijft vooral leuk om te loeren bij de boeren. Toch zijn er tal van nuttige toepassingen. Het aantal deelnemende bedrijven echter beperkt tot een handjevol. Ook zijn er ondernemers die moeite hebben met de gedetailleerde informatie. Zeker nu er een koppeling is met het Kadaster en de percelen direct gelinkt zijn aan een eigenaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden