Het Europees Parlement (EP) heeft zich op dinsdag 24 oktober uitgesproken over het hernieuwen van de licentie voor glyfosaat. De herbicide krijgt 5 jaar verlenging, terwijl 10 jaar werd geëist. Op 25 oktober stemmen de lidstaten definitief over het besluit.
Het dossier glyfosaat is een heet hangijzer in Brussel. Mede omdat het debat tussen voorvechters en milieuorganisaties, die faliekant tegen zijn, hoog oploopt. Het signaal wat het EP afgeeft, is duidelijk. Glyfosaat staat 1-0 achter, waardoor de innovatie voor 'groene' alternatieven versneld moet plaatsvinden. Het probleem is echter dat die nauwelijks voorhanden zijn of worden gedwarsboomd.
Parlement is voor verbod
355 parlementsleden stemden voor een verbod na 5 jaar, 204 leden waren tegen en 111 onthielden zich van een stemming. Zo ook CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. "Voor een verlenging van de toelating moeten uitsluitend wetenschappelijke feiten over de kankerverwekkende stoffen doorslaggevend zijn", zegt zij. "Europese agentschappen en wetenschappers concluderen dat hiervoor geen sluitend bewijs is. Een volledig verbod, waar de toelating tot 2022 op uitdraait, is onevenredig."
Definitieve stemming woensdag
Individuele lidstaten stemmen woensdag 25 oktober over de verlenging. Die geldt voor 10 jaar, maar ook daar kan voor 3 of 5 jaar worden gekozen. Minimaal 16 lidstaten, die 65% van de Europese bevolking vertegenwoordigen, moeten morgen positief stemmen voor een verlenging. Het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Spanje zijn positief over de verlenging. Frankrijk, een belangrijke stakeholder, is tegen.
Alternatieven worden belemmerd
Schreijer-Pierik noemt glyfosaat "onmisbaar voor grote delen van de Europese land- en tuinbouw." Zij juicht wel toe dat een pre-harvest bespuiting niet langer wordt toegestaan, net als onder andere het gebruik op verhardingen door gemeenten. "Waar uitspoeling dreigt zijn goede preventiemaatregelen vereist. Denk aan de inzet van evenwaardige groene laagrisico-middelen", zegt de Europarlementariër.
"Die moeten nu onnodig lange nationale en EU-toelatingsprocedures doorstaan. Nederlandse producenten worden onnodig belemmerd. Groene GBM’s, van een biologische oorsprong, moeten met spoed van de Europese Commissie en lidstaten de ruimte krijgen. Onder meer door een versnelde toelatingsprocedure. Een oproep van het CDA werd door het EU-parlement al in februari aangenomen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10876313/glyfosaat-staat-1-0-achter-in-brussel][/url]
en heren en dames van het eu-parlement, wanneer gaan we dan de productie en consumptie van de sigaret verbieden? Hiervan is immers al jaren wetenschappelijk bewezen dat ze kankerverwekkend is. Of wil men de grote groep rokende kiezers niet voor de borst stoten , laat staan de machtige (rijke) tabak-lobby en hun overdadige giften.Dit is een reactie op dit artikel:
En ik ben er voorstander van dat jij je snavel houdt