Lucratieve niche

Duitsers verkopen flink meer weidemelk

25 Oktober 2017 - Herma van den Pol

De verkoop van drinkmelk in Duitsland heeft in de eerste 8 maanden van 2017 rode cijfers laten zien. Er zijn uitzonderingen. Zo laat de verkoop van biologische melk wel een stijging zien, maar nog veel beter zijn de prestaties van weidemelk. Iets wat voor melkveehouders een lucratieve niche kan zijn.

De Gesellschaft Zentrale Milchmarkt Berichterstattung (ZMB) meldt over de eerste 8 maanden een plus van 33,9% in de verkoop van weidemelk. Die nam toe tot 50 miljoen liter. Daarmee is het nog steeds een klein segment, maar wel een die flinke groei laat zien. De verkoop van biologische melk steeg met 8,6% naar 182,7 miljoen liter. De totale verkoop van melk daalde met 5,3% naar 2,3 miljard liter.

33,9

procent

meer weidemelk verkocht

Pro Weidemilch
Een van de deelstaten die 'Pro Weidemilch' aanjaagt, is Nedersaksen. Na Beieren is dit de belangrijkste melkveehouderijregio van Duitsland. Ammerland heeft aan Top Agrar laten weten dat de afzet tussen juni en september met 30% is toegenomen. Sinds mei houdt Ammerland zich bezig met de afzet van deze melk. Het bedrijf schat in dat 630 van de 2.000 bedrijven ondertussen een certificaat voor weidemelk hebben. Zij zien goede kansen om het label landelijk uit te gaan rollen. 

Net zoals in Nederland mag in Duitsland melk als weidemelk verkocht worden, wanneer de koeien minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de wei gelopen hebben. In Ierland worden hogere eisen aan weidemelk gesteld. 

Het merk 'Pro Weidemilch' werd ontwikkeld in samenwerking met het Grünlandcentrum Nedersaksen/Bremen. Onder meer FrieslandCampina is in gesprek met het centrum om het certificaat binnen te halen.  

€60 per koe
Ammerland benadrukt dat het ook voor de melkveehouder lonend is om de overstap naar weidemelk te maken. Op lange termijn staat een plus van €0,05 per liter op de agenda. Tot dan is er een onkostenvergoeding van €500 en €200 voor de controle op naleving van de eisen. In Nedersaksen heeft de minister van Landbouw voor 2018 een premie van €60 per koe op de agenda staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melkprijsvergelijker

Gemiddelde biomelkprijs voor juli fractie omhoog

Nieuws Melkprijsvergelijker

Eko-Holland houdt hoog niveau melkprijs vast

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden