Bij brede weersverzekering

Geen vrijstelling voor assurantiebelasting

24 November 2017

Tweede Kamerlid van de SGP, Elbert Dijkgraaf, heeft in de Tweede Kamer gepleit voor een vrijstelling van de assurantiebelasting voor de brede weersverzekering. Op donderdag 23 november werd gestemd over de motie van Dijkgraaf, die het uiteindelijk niet gehaald heeft.

De brede weersverzekering is bedoeld om te voorkomen dat boeren in de problemen komen door extreme weersomstandigheden. Dijkgraaf diende een motie in om de brede weersverzekering vrij te stellen van de assurantiebelasting. Dit om het gebruik van de verzekering te bevorderen.

Premie te hoog
"Ondanks subsidiëring maken nog maar weinig boeren gebruik van de brede weersverzekering. Uit een evaluatierapport blijkt dat de premie en het eigen risico te hoog zijn en dit de dekking beperkt. Ik constateer bijvoorbeeld dat in Frankrijk boeren met een brede weersverzekering ook vrijgesteld zijn van de assurantiebelasting. Het is tijd om onze boeren in Nederland niet op achterstand te laten komen, en daarom moet er ook hier een vrijstelling komen", aldus Dijkgraaf.

Volgens Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, voldoet het voorstel niet aan het zogenaamde toetsingskader belastinguitgaven. Hij geeft in het debat tevens aan dat het verdwijnen van de assurantiebelasting op de brede weersverzekering voor boeren concurrentieverstorend is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Politiek Tweede Kamer

Vleestaks lijkt definitief van tafel

Nieuws Voedselzekerheid

'Oog voor margedruk boer door oorlog Oekraïne'

Nieuws Politiek

Kamer wil controle over stikstoffonds niet verliezen

Nieuws Regeringsverklaring

'Landbouwtransitie nodig voor wonen en bedrijven'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief