BB Landbouwcongres

Huirne: 'Kies uit kracht, niet uit kramp'

1 December 2017 - Wouter Baan

"Maak je duurzaamheidskeuzes uit kracht en niet uit kramp", dat zei Ruud Huirne, directeur Food & Agri Rabobank Nederland, donderdag 30 november op het Nationaal Economisch Landbouw Congres in Bunnik. Volgens Huirne is er in Nederland genoeg ruimte voor ondernemerschap, maar wel binnen de groene grenzen.

De toekomst voor boeren is hoe dan ook zonnig, stelt Huirne. De toenemende wereldbevolking en welvaart zorgt voor kansen en bestaansrecht. "De beschikbaarheid van voedsel moet immers toenemen om de mensheid te voeden." De uitdaging is daarom: "meer produceren, met minder boeren én het moet duurzamer." Efficiënte ketens zijn volgens Huirne nodig om voedsel aan de man te brengen.

Concurrentiepositie niet uit het oog verliezen

Huirne vindt dat verduurzamen niet ten koste mag gaan van de concurrentiepositie van de Nederlandse landbouw. Daartegenover staat maatschappelijke acceptatie voor boerenbedrijven. De confrontatie tussen, internationale concurrentie versus maatschappelijke acceptatie, wordt volgens de bankier steeds belangrijker. Dit is ook de kern van het regeerakkoord die volgens Huirne luidt: Ondernemerschap binnen de groene grenzen, zoals dierwelzijn en emissies. "Voer boeren die deze strekking begrijpen, is er toekomst."

Keuzes maken
Dit betekent dat boeren keuzes moeten maken. Dit kan volgens Huirne op 3 manieren: proactief, volgend en reactief. "De winnaars van morgen zijn de bedrijven die keuzes maken en op de markt letten. Dit kan zowel de wereldmarkt als een nichemarkt zijn", aldus Huirne.

"Bij proactieve keuzes is er vaak een voorloperspremie. Reactieve keuzes worden meestal gedwongen door wet- en regelgeving en dan is de voorloperspremie er vaak al vanaf." Overigens is het biologische gras bij de buurman is niet altijd groener, zo weet Huirne uit ervaring bij de Rabobank. "Maak daarom alleen een keuze wanneer je er daadwerkelijk achter staat."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden