6 vragen aan Sytse Bouwer

'Wij willen laten zien dat het ook anders kan'

15 December 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 19 reacties

Zonne-akkers zijn op het moment een 'hot issue' onder boeren en landeigenaren in Nederland. Een partij die daar goed op inspeelt, is GroenLeven. Het bedrijf creëert, ontwikkelt, bouwt en exploiteert zonne-energiesystemen. Aan het woord is Sytse Bouwer, directeur van GroenLeven.

Bouwer is in 2011, samen met zijn compagnon Hans van den Brug, gestart met het bedrijf. Ook de vrouw van Bouwer is actief betrokken in de dagelijkse gang van zaken bij GroenLeven. 

Waarom kozen jullie voor zonne-energie?
"Wij wilden iets in duurzaamheid doen, maar daarbij stond plezier bij ons wel hoog in het vaandel. Als je namelijk iets met plezier doet en je doet het goed, dan kan je snel groeien. We hebben bij de start van GroenLeven bewust gekozen voor de agrarische markt. Dit omdat boeren vaak grote daken hebben, veel energie verbruiken en ruimte hebben om te investeren. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot de marktleider in het bouwen en exploiteren van grootschalige zonnedaken en zonneparken."

Veel partijen jagen op boerengrond

Wat speelt er momenteel allemaal bij boeren op het gebied van zonne-energie?
"We zien op dit moment dat veel buitenlandse en nieuwe partijen jagen op boerengrond. Er worden door hen mooie beloftes gedaan, maar we zien vaak dat deze niet worden nagekomen. Ze beloven gouden bergen, maar kijken niet naar een goede maatschappelijke en landschappelijke inpassing van de zonne-akkers. Zonne-akkers komen daardoor vaak in een verkeerd daglicht te staan. Dat moet anders en wij willen een positief geluid laten horen."

Hoe gaan jullie daar op inhaken?
"Wij willen laten zien dat het ook anders kan. Elke locatie verdient een eigen aanpak. Zo kan de grond vaak dubbel gebruikt worden. We bouwen zonne-akkers op plekken waar schapen, kippen en varkens onder kunnen grazen of waar gewassen onder kunnen worden geteeld. Om alle betrokkenen tevreden te stellen, komen wij onze afspraken altijd na, bieden we een optievergoeding aan en zorgen we ervoor dat de zonne-akkers landschappelijk en maatschappelijk in te passen zijn. Daarnaast zeg ik altijd tegen de boeren: kijk naar de mogelijkheden. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo."

U spreekt over een optievergoeding. Wat houdt dat precies in?
"GroenLeven organiseert een regionaal collectief, waar de boer en zijn collega's zich bij aan kunnen sluiten. Vanuit dit collectief wordt iedereen die grond beschikbaar wil stellen beloond met een vergoeding, ongeacht of de zonne-akker wel/niet gerealiseerd kan worden. Op deze manier wint de boer altijd en deelt hij mee in het succes van zijn collega's in de regio."

Stroom voor zo'n 33.000 huishoudens

Jullie hebben daarnaast ook nog een samenwerking met FrieslandCampina lopen. Hoe werkt die samenwerking?
"Klopt, inderdaad. In deze samenwerking staat onze dakhuuroplossing centraal. Vanuit de eerste SDE+-subsidieronde van 2017 zullen wij op de daken van 310 boeren in Nederland meer dan 416.000 zonnepanelen leggen. Dat resulteert in stroom voor ongeveer 33.000 huishoudens. Voor de boer is dit zeer voordelig: hij hoeft niet te investeren, ontvangt een huurvergoeding en heeft er verder geen omkijken naar. De stroom die de boeren opwekken, gaat naar FrieslandCampina, waarmee zij haar productieketen en kantoren wil vergroenen en verduurzamen. Daarnaast heeft de boer de mogelijkheid om de groene stroom op zijn dak af te nemen. Ook kan de boer het zonne-energiesysteem kopen voor een vooraf vastgestelde prijs per jaar. Vanuit de tweede subsidieronde hebben ongeveer 350 boeren zich aangemeld voor onze dakhuuroplossing."

Hoe kijken jullie tegen de toekomst aan?
"Onze slogan is: doen is het nieuwe denken. Gewoon doen en dan leer je het vanzelf. We hebben onszelf de afgelopen jaren behoorlijk ontwikkeld en zijn daardoor marktleider geworden. In de komende jaren willen we nog verder groeien. Ook in het regeerakkoord ligt het accent op duurzaamheid. Dat geeft ons veel kansen. We zien de ontwikkeling van zonne-energie zonnig in."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Zonne-energie
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
hans 16 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10876917/wij-willen-laten-zien-dat-het-ook-anders-kan][/url]
Is er ook iets bekent over de levensduur, de afbraak en afvoer (manier en kosten) van de zonnepanelen, en zijn die voor de boer of voor Groen Leven? In de tekst wordt namelijk gesproken over " Het bedrijf creëert, ontwikkelt, bouwt en exploiteert zonne-energiesystemen", maar ik zie niets over de afloop door Groen Leven?
Ton Westgeest 16 December 2017
Hans toch, ik dacht dat je dat wel snapte.....Het bedrijf creëert met subsidie, ontwikkelt met subsidie, bouwt met subsidie en exploiteert zonne-energiesystemen met subsidie, en de afloop is natuurlijk ook met subsidie!!!! Net als de windmolens en de andere duurzame vormen van energie ontwikkeling....
Ja je hebt weer een punt...belastinggeld.
Ton Westgeest 16 December 2017
O en hans, hier wordt subsidie op aangevraagd. Jij maakt je druk om onze subsidie uit Brussel..
Nu die hebben wij echt niet aangevraagd, die is ontstaan/verzonnen door ambtenaren om jou eten zo goedkoop mogelijk te houden.
hans 16 December 2017
Ton, die afloop met subsidie, ik help het jou, en de vele boeren met zonne-panelen hopen. Anders wordt het het asbest-probleem x twee. Mijn eten blijft ook zonder jou subsidies wel goedkoop, wereldwijd stel jij en Nederland niet zoveel voor hoor. 2e Exporteur van agrarische goederen zul jze zeggen, maar trek de doorvoer en verwerking van import er vanaf en er blijft weinig over. Landbouwsubsidies verdwijnen overigens regelrecht in de zakken van de verwerkers en winkelketens, ze krijgen overaanbod door jou productie en kunnen dus lager inkopen, maar invloed op de winkelprijs heeft dit niet met maar enkele grootgrutters die "concureren".
Ton Westgeest 16 December 2017
Zeik dan niet hans,je doet steeds of die boeren rijk worden van belastinggeld/subsidie. Wij willen een eerlijke prijs voor onze producten en dan mogen jullie alle subsidie houden.

Wij hebben zonne-energie, warmwater- terugwinning, gebruiken geen gas, eigen water, ad-bleu voor de tractoren, voeren 95% gras, 5% restafval van de voedingsmiddelen industrie zoals, patat-, mais-, soja-, lijnzaadfabriek en bierbrouwerij.
En jij zegt dat we ons best niet doen en niet duurzaam zijn....
Ga maar eens verder kijken, vergelijk het eens met andere landen, kijk eens goed om je heen en laat je niet opfokken door je groene clubje
VDijk 16 December 2017
hans schreef:
Ton, die afloop met subsidie, ik help het jou, en de vele boeren met zonne-panelen hopen. Anders wordt het het asbest-probleem x twee. Mijn eten blijft ook zonder jou subsidies wel goedkoop, wereldwijd stel jij en Nederland niet zoveel voor hoor. 2e Exporteur van agrarische goederen zul jze zeggen, maar trek de doorvoer en verwerking van import er vanaf en er blijft weinig over. Landbouwsubsidies verdwijnen overigens regelrecht in de zakken van de verwerkers en winkelketens, ze krijgen overaanbod door jou productie en kunnen dus lager inkopen, maar invloed op de winkelprijs heeft dit niet met maar enkele grootgrutters die "concureren".


Ik wil ze in oost Europa weleens graan en mais zien verbouwen zonder de glb ondersteuning.
Op veel bedrijven daar is het niet eens de subsidie die overblijft.
En dan word jou brood met sla erop noet zo goedkoop meer
hans 16 December 2017
Rustig Ton, hier kaart ik aan dat Groen Leven profiteert, en van subsibdies zoals je zegt, en van boeren, door hun de panelen te laten plaatsen en die na afloop van hun levensduur door de boer als afval na te laten, met het daaraan hangende kostenplaatje. En ik zeg niet dat jullie je best niet doen, maar dat je je laat gebruiken door de verwerkende industrie en de grote supers. Duurzaam zijn jullie in eerste instantie niet omdat je geen macht hebt en niet jullie eigen broek op kunnen houden, oftewel een ander gunt je je leven. Zonne-energie op de heersende methode is niet duurzaam, 95% gras in het rantsoen is onwaarschijnlijk (geen Holstein, 6000l max) in Nederland, Nl. afval verwaarden is prima, ad-blue (amoniak) is een broeikasgas . Overigens, mijn groene clubje zijn ook de boeren, niet de zichzelf geweldig vindende ondernemers, maar de all-round gewone boeren. En wij worden nooit rijk, in geld gezien, zolang er boeren zijn die denken dat overproductie voor de Europese markt kostendekkend zal zijn.
hans 16 December 2017
VDijk, wanneer je begint met 1000 euro voor een ha., of met 70.000, dan is de berekening gauw gemaakt. En "ze" in Oost Europa zullen binnenkort de mensen zijn die jou in Nederland uitgekleed hebben, hoewel ik hoop op beleid aldaar die het in vreemde handen komen van landbouwgrond verbied om de eigen bevolking de kans te geven hun land en hun economie op te laten bloeien.
Ton Westgeest 16 December 2017
Ik heb nooit gezegd dat mijn koeien 6000ltr. geven en ook nooit dat het Holsteins zijn. Ik zeg alleen maar hoe het is. Fantaseer maar gewoon lekker negatief door.... je doet het alleen heel erg goed zo bij je clubje en dat zijn zeker geen boeren!
hans 16 December 2017
OK Ton, dat zei ik ook niet, maar dan ben jij zeker geen doorsnee nederlandse boer, en ik geef hier alleen aan waar de wel doorsnee nederlandse boer voor staat, niet duurzaam, afhankelijk, en op een doodlopende weg. Niks negatief, gewoon reeel.
hans 16 December 2017
Overigens Ton, jou zonne-energie, komt die van jou dak? Zijn de panelen jou eigendom, en verkoop jij je stroom? En hoelang gaan de panelen mee, en daarna? Ik ben wel benieuwd?
Ton Westgeest 17 December 2017
Mijn dak,mijn eigendom,verkoop geen stroom om de eenvoudige reden dat je dan BTW plichtig ben als energie producent. Dan houd je ook niets over van je stroom. Dus zelfvoorzienend,panelen gaan 25 jaar mee gegarandeerd en daarna worden ze gerecycled.
En trouwens...zonder subsidie!

Zie je wel het valt wel mee toch, je een beetje verdiepen in de materie.....laat je toch niet hersenspoelen!!!
Trouwens die negatieve clubjes, worden wel allemaal betaald met belastinggeld.

De onderzoeken van WODC, WageningenUR en het RIVM worden, door berekeningen in plaats van onderzoek,allemaal gestuurd, gemanipuleerd en vervalst. Dat bleek deze week weer eens, door de politiek zelf!!~!
Ik wil nog dit zeggen als deze instellingen allemaal echt objectief zouden onderzoeken, dat Nederland niet zonder boeren kan!!!
Qua natuur, restafval van de voedingsmiddelen industrie, economie en milieu (CO2 afvangen)
hans 17 December 2017
Ton je zegt dat je zonnepanelen gerecyceld worden aan het einde van hun werking, en dat geloof ik graag. Recycelen kun je immers alles, zelfs het teveel aan mest ..., echter wat is daarvan het kostenplaatje ? Zonnepanelen van nu worden immers al met subsidie gemaakt en ge-exploiteerd, maar hoelang nog ? Daarbij, veel zonnepanelen komen uit lage lonen landen, waar waarschijnlijk ook de milieu eisen qua industrie wel erekbaar zijn, maar jou te recycelen panelen, dat zal in Nederland moeten gebeuren, met Nederlandse arbeidskosten en onder Nederlandse milieu-eisen. En subsidies raken op .... wat schat je in, welk kostenplaatje staat je nog te wachten voor het recycelen van je panelen ?
Ton Westgeest 17 December 2017
Ik krijg onderhand wel een goed beeld van het volk waar we elke dag tegenaan lopen....Weinig verstand van zaken en doen er ook hun best niet voor.
Zeurpieten, waarschijnlijk ook tegen zwarte Piet, eigenlijk tegen alles!!!
Niets te zeggen, thuis en in het clubje.
Maar als het kan een grote mond om nog een beetje macht te krijgen.
hans wil jij je nu ook met mijn bedrijf gaan bemoeien? Laten we allemaal ons eigen ding doen en blijf jij vooral lekker gesubsidieerd door zeuren...
hans 17 December 2017
Het asbest verhaal net gehad, en nu , altijd goed, dubbel de economie spekken. Een ezel in het gemeen stoot enz. .... En inderdaad, gesubsidieerd, ik pak ook m'n bts rechten.
Abonnee
vrijbuiter 18 December 2017
En de windmolens draaien verder. Niet op wind, maar op subsidie.
Kjol 18 December 2017
En de boer ploegde verder, dankzij subsidie...
hans 18 December 2017
En de boer zwoegde verder, dankzij zijn overaanbod .....
GroenLeven 18 December 2017
Na afloop levert GroenLeven de grond op zoals zij het voorafgaand aan het bouwen van de zonneakker heeft aangetroffen. GroenLeven zorgt er dus voor dat de grond in originele staat wordt teruggebracht.

Daarnaast is er geen risico. Mocht GroenLeven tegen de tijd dat de zonneakker moet worden opgeruimd, bijvoorbeeld niet meer bestaan (waar we niet vanuit gaan) is er al een verwijderingsbijdrage betaald voor de zonnepanelen en vertegenwoordigd de staal een dermate waarde die daarom interessant is om over te nemen.
Kjol 18 December 2017
Kwik in de zonnepanelen is nog wel een issue...
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden