Oostenrijk is het voorbeeld

Aan CO2-vastlegging valt geld te verdienen

15 December 2017 - Sjoerd Hofstee - 7 reacties

Het is een idee dat ook in Nederland aan interesse wint: betaald worden voor de vastlegging van CO2 in de bodem. In Oostenrijk bewijzen boeren en bedrijven dat het kan. Inmiddels doen 160 boeren mee en verdienen zij gemiddeld €300 per hectare aan de CO2-vastlegging. Een aantal behaalt zelfs ruim het dubbele.

Net als in meerdere landen moeten Oostenrijkse MKB en grotere bedrijven hun milieudruk aantoonbaar verlagen. Een onderdeel daarvan is de uitstoot van CO2. De overheid stond enkele jaren geleden een pilot toe, waarbij boeren CO2-vastleggen in de bodem door het organische stofgehalte (OS-gehalte) te verhogen. Hiervoor worden certificaten uitgegeven. Bedrijven kopen hun maatschappelijke plicht af door afname van certificaten van de deelnemende boeren.

Inmiddels participeren 160 boeren, melkveehouders en akkerbouwers. In totaal brengen zij 1.700 hectare in. Anderhalf keer zoveel als 2 jaar geleden en er is nog veel meer ruimte voor groei. Verschillende bedrijven, onder andere de Oostenrijkse supermarktketen Höfer, participeren. Er is dan ook een wachtlijst aan bedrijven die ook CO2-certificaten willen vastleggen via de agrariërs.

De kosten van de monsters zijn voor de agrariër

Grondanalyses als bewijsstukken
Deelname voor boeren is vanzelfsprekend niet vrijblijvend. Bij de start wordt een grondmonster genomen en wordt het OS-gehalte bepaald. Na 2 tot 5 jaar (vrij te kiezen door de boer) wordt opnieuw een monster genomen. De kosten voor de monsters (€290) zijn voor de agrariër.

Die monsters worden maximaal per 5 hectare genomen en op een diepte van 25 centimeter. Op basis van de uitslag wordt bepaald hoeveel de toename in OS-gehalte is en hoeveel CO2 dat betekent. Een stijging van 0,3 procentpunt organische stof staat voor 11 ton CO2-opslag. Per ton betaalt een bedrijf, die een certificaat afneemt, €45. Van die opbrengst gaat €30 naar de boer. De rest is bestemd voor programmakosten en belastingen.

De uitbetaling volgt voor twee derde direct na de meting van de vastlegging. De deelnemers moeten na 5 jaar bewijzen dat het OS-gehalte minimaal op hetzelfde niveau ligt. Zo ja, dan wordt het overige deel ook uitgekeerd. Het doel is om minimaal 4,5% organische stof in de bodem te verkrijgen, al is er geen minimum percentage om te starten. Er zijn ook bedrijven die reeds op 8% OS-gehalte zitten en nog steeds een stijging realiseren.

Neveninkomsten
Gemiddeld behalen de deelnemers een jaarlijkse toename van 10 ton aan CO2-equivalenten aan vastlegging in de bodem per hectare. Dat levert hen gemiddeld dus €300 per hectare op. Bij een hogere vastlegging en veel hectares resulteert dat in een interessante bijverdienste. Verschillende deelnemers haalden vorig jaar zo’n €10.000 op en de topper zelfs €26.000.

Om de groei in OS-gehalte te behalen, volgen de boeren verschillende programma’s en cursussen en zijn er aanbevelingen opgesteld. Die ‘dringende’ aanbevelingen zijn:

  • Uitsluitend met compost of stalmest en groenbemesters bemesten,
  • Minimale grondbewerking, liefst helemaal niet ploegen,
  • Permanente vergroening,
  • Gewasrotaties toepassen,
  • Reductie, liefst 100%, van chemicaliën.
Het is een zeer kansrijk concept

Winst veel groter dan €300 per hectare
Volgens Thomas Karner, manager van Ecoregion Kainkorf, die het project begeleidt, brengt het de deelnemers naast neveninkomsten ook voordeel in gewasopbrengsten. "De homogeniteit en de doorlaatbaarheid van de bodem gaat zichtbaar omhoog bij een stijging van het OS-gehalte. Bij stortbuien stroomt het water beter weg en bij droogte houdt de bodem het water langer vast, wat de vruchtbaarheid ten goede komt. De plus van €300 gemiddeld aan verkoop van de certificaten komt daar nog eens bovenop, terwijl de goede boeren het veelvuldige daarvan weten te realiseren. Het is echt een zeer kansrijk concept dat de komende jaren verder wordt uitgerold over Oostenrijk. Daarvan ben ik overtuigd. Vanuit Slovenië, Duitsland, Polen en Nederland is reeds concrete interesse getoond naar dit concept en lopen er gesprekken. Met wie? Dat kan en wil ik nog niet zeggen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
petatje 15 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876919/aan-co2-vastlegging-valt-geld-te-verdienen][/url]
Ja er zijn deelnemers in Oostenrijk die zelf de uitlaatgassen van de trekkers injecteren bij grondbewerking!
~Ton Westgeest 16 December 2017
Hoe snel kan iets veranderen.....Vorige week maakten ze zich nog druk om de CO2 uitstoot in de landbouw. En je ziet als de overheden en grote bedrijven in het nauw komen met hun CO2 dan moet en KAN de landbouw ineens wel CO2 opvangen. Willen ze er ook zelfs nog voor betalen!!!!

Laat het allemaal maar in de soep lopen, we gaan in de agrarische sector een gouden toekomst tegemoet!!!!

Van de hele wereld wordt er gif naar Nederland geïmporteerd en door stookolie gemengd, schepen van over de hele wereld komen hier tanken!!!
Het vliegverkeer verlaagt alle prijzen(hoeven geen BTW te betalen, we betalen allemaal door belasting mee) en verdubbelen de vluchten!!!
Het autoverkeer loopt helemaal vast(deze week 1500km. File) Over 2 jaar hebben we 10 miljoen auto's rijden.
De vervuilende bedrijven geven we cadeautjes en verlagen de dividend belasting naar 0.
De onderzoeken van WODC, WageningenUR en het RIVM worden, door berekeningen in plaats van onderzoek,allemaal gestuurd, gemanipuleerd en vervalst. Dat bleek deze week weer eens, door de politiek zelf!!~!
Het gaat helemaal goed komen in Nederland!!!
Ta 16 December 2017
Mooi .de waar heid
sandalen 17 December 2017
in Nedeland is verplicht een nagewas op zandgrond bij maisteelt.
Da,s toch veel goedkoper .
Leuker kan toch niet.
Co2 word vastgelegd.
Gratis door de boeren.
Ok 17 December 2017
Handig zo'n creatieve overheid. Alles wat ze kunnen aanwenden om de statistieken te manipuleren pakken ze even mee. Zo stel je noodzakelijke beslissingen weer uit en blijft de volksverlakkerij doorgaan en word er gewoon munt geslagen uit de verslechtering van het milieu.
Kjol 17 December 2017
Idiote maatschappij, aan bitcoins kun je ook geld verdienen, je kunt je afvragen wat geld nog waard is als je 15000 euro voor lucht betaald zoals een bitcoin.
Jos 18 December 2017
Zal Schiphol ook geïnteresseerd zijn om dit inisatief financieel te ondersteunen . Want dan hebben wij een grote jongen.
pater 18 December 2017
Men moet niet met 45 euro beginnen maar met 250 euro laat de vervuiler maar betalen (Schiphol ,zware industrie en autoverkeer ) Als de burger geen voedsel voor normale prijzen wil kopen (dat een boer ook goed verdiend )
dan maar op deze manier De landbouw heeft ook recht op een goede beloning en wat reserve voor de slecht tijden. 100 uur in de week werken voor een fooitje dan krijg je geen nieuwe generatie meer
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

BB TV Erik Jan van Huet Lindeman

'Carbon Credits juist nu interessant voor een boer'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden